четвртак, 12. октобар 2017.

Minjoni sa želeom od malina

Taako nežni i meki, sočni. Ukusni. Ni trunčicu preslatki. Kad god pomislim na minjone setim se onih koje sam kao dete jela, doduše prilično retko, mislim da nam je prve minjone donela teta Mara iz Beograda i bili su pravo čudo za naše dečje oči. A ukus? E sad, bili su to oni serijski pravljeni, dve kore i izmedju fil od margarina i šećera uz dodatak kakaoa ili arome nečeg, preliveni šećernom glazurom, slatki i preslatki, na granici otužno slatkog. S obaveznom šarom u obliku trešnjica ili mašnica na vrhu. Kad sad razmišljam o njima imam utisak da su pravljeni samo da budu ukras na tanjiru, nešto kao one sjajne šarene bombone koje su služile za ukrašavanje novogodišnjih jelki, božanstvene na izgled, a grozomornog ukusa. Ili sam ja uvek probala one bajate jaoj! 

Kod ovih minjona kombinovala sam malo izmenjene korice iz Laninin Saher minjona sa vanil kremom i želeom od malina. A može i džem od malina naravno, kod mene je bio žele jer sam imala malo, ali stvarno malo, odledjenih malina pa da se utroše... Preko bela čokolada i krajnje petparačka dekoracija, ali to su minjoni, pa valjda takvi i treba da budu - šareni. 

Potrebno je za koru:
4 jajeta
100 g šećera
100 g maslaca, rastopljenog pa prohladjenog
70 g mekog belog brašna
1 pakovanje vanil šećera

I fil:
150 g malina
2 kašike šećera
1 kašičica želatina
ili
par kašika džema od malina (ili neki drugi crveni kiseli džem)

II fil:
2 dl mleka
25 g gustina ili 1/2 pakovanja pudinga od vanile
ako stavljate gustin onda dodati 1 pakovanje vanil šećera
2 kašike šećera
50 g maslaca
5 vrhom punih kašika umućene slatke pavlake

Glazura:
200 g bele čokolade
6 kašika ulja



Veliki pleh od rerne dim. 30x40 cm obložiti papirom za pečenje. Rernu uključiti na 180C.

Odvojiti žumanca i belanca. Prvo umutiti belanca, dodati šećer, mutiti još minut-dva da se šećer rastopi pa dodati žumanca, vanil šećer, rastopljen i prohladjen maslac i na kraju brašno. Testo je malo redje nego što je inače za koru, moram priznati da sam se sama sebi zlobno cerekala dok sam ga izručivala u pleh, bilo je ono "ovo ti nikad neće uspeSti hehehehehehe, bolje to vrati u vanglu pa dodaj još brašna ili nečeg joj" ali opet je kora bila odlična. Peći je desetak-petnaest minuta na 180C, treba blago da porumeni odozdo.

Gotovu koru odmah izvaditi iz pleha sa sve papirom za pečenje, pa je iseći po dužoj strani na tri trake, svaka je širine otprilike 13 cm i nešto sitno. Zatim pažljivo ukloniti papir za pečenje i kore ostaviti da se sasvim ohlade.

Dok se kora peče, pripremiti filove.

Retko koristim želatin, a uvek biram onaj prirodni, govedji. Kažu za njega da je zdrav, da je dobar za one koji muku muče s bolnim zglobovima, kolenima, lošim kostima. Pravo da vam kažem, meni nikako nije jasno kako on to može da mi pomogne s mojim bolnim šakama, jedino da ga ubrizgavam direktno u zglobove, a to da ga jedem ili pijem i on da mi pomaže - e teško mi da u to poverujem.

Al da se vratimo prvom filu. Maline, zaledjene ili odledjene nebitno, stavite da se kratko prokuvaju s dve kašike šećera. Ukoliko volite sladje, onda dodajte šećera po želji. U vrelo dodajte jednu ravnu kašičicu želatina (ovaj koji ja koristim je pakovan u kesice od po 10 g i dovoljan je za 400 ml tečnosti, ali tada bude prilično gust) i kuvati još minut-dva na tihoj vatri, koliko da se želatin rastopi. Skloniti s vatre i prohladiti.

Vanil krem: gustin (ili puding od vanile) pomešati sa šećerom i vanil šećerom, dodati mleko i sve izmutiti da nema grumuljica. Sipati u sud za kuvanje na pari ili u neku šerpicu s debljim dnom pa kuvati na tihoj vatri da se zgusne, da bude gustine pudinga. Na kraju kuvanja dodati 50 g maslaca, izmešati i ostaviti da se sasvim ohladi. U hladan fil dodati 5 vrhom punih kašika umućene slatke pavlake i sve lepo sjediniti. Može da prodje i bez pavlake ali mi je ukus ovako mnogo lepši. Još jednom napominjen da probate da li je fil dovoljno sladak, ukoliko koristite mlečnu slatku pavlaku može da se desi da će faliti šećera (što zavisi od toga šta je za vas dovoljno slatko) a ako koristite biljnu pavlaku koja je već prilično zasladjena, možda one dve kašike šećera neće ni trebati.

Donju koru premazati polovinom želea. Drugu koru s donje stane premazati polovinom vanil krema pa je lagano preneti na donju koru, dakle treba da bude kora, žele, vanil krem, kora. Sve ponoviti i sa trećom korom. Složen kolač prekriti streč folijom i ostaviti da se dobro rashladi, da bi se kasnije lakše sekao.

Seći ga na kocke 2x2 cm. Svaku kocku položiti na viljušku i prelivati je pomoću kašike glazurom napravljenom od čokolade rastopljene s uljem. Blago otresti višak čokolade i minjon odložiti na papir za pečenje.



Kad se čokolada stegne, kolač pažljivo odvojiti od papira, ukloniti višak čokolade s dna pa prionuti na ukrašavanje. Minjoni vole da budu ukrašeni. Mnogo vole.<3<3<3



Valjda vas nisam udavila ovolikom pričom. Ako još ima živih, molim da dignete ruku!



Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


Нема коментара:

Постави коментар