среда, 18. октобар 2017.

Štanglice od kikirikija

Još jedan jednostavan kolač, bez puno sastojaka i bez puno pametovanja oko pravljenja. Ranije sam imala veliki otpor prema kolačima s kikirikijem. Ne, nije da ne volim ukus kikirikija, stvar je čisto snobovska. Nekako sam kikiriki smatrala samo jeftinom zamenom za orahe, lešnik  i bademe te sam kolače s njima a priori ubacivala u kategoriju manje vrednih. Rekoh snobovski, cccc. I tako su ove štanglice poprilično dugo čamile zapisane a neisprobane. Mislim, probala sam ja njih ali ih nisam pravila. Negde su se zvale Kikiriki bajadere, onda su malo avanzovale pa su s novim trendovima u kuvanju postale Snikers bajadere a u novije vreme najčešće susrećem naziv Ferero bajadera. Tu našu sklonost da stvari nazivamo pogrešnim imenima nikad neću razumeti, ovaj kolač nema apsolutno nikakve veze ni sa Bajaderom a kamoli sa pomenutim Snikersom ili Ferero bombicama! 

Kako god, pregurala sam svoje snobovske dane i napravila ove štanglice, podesila mere par puta da bih dobila kolač kakav želim i - evo ga recept! Snikers Ferero Bajadera na moj način :)

Potrebno je:
200 g šećera
1 dl mleka
150 g maslaca
100 g pečenog, oljuštenog i mlevenog kikirikija
300 g mlevenog keksa Petit Beurre
100 g čokolade

Za glazuru:
100 g čokolade
1 kašika ulja
1 kašika kisele pavlake

Za ukrašavanje (po želji):
malo seckanog pečenog kikirikija



Priprema je prilično jednostavna a kolač očas posla bude gotov.
Najvažnije je da uzmite sirov kikiriki. Prepecite ga u suvom tiganju na sasvim tihoj vatri. Ostavite da se ohladi pa ga pažljivo oljuštite, a zatim i sameljite. Svaki put kad ga kupim, padnem u nesvest od cene: 100 g je oko 26 din. Smešno u odnosu na orahe, bademe ili lešnik!

U dublju šerpu, recimo onu od 5 l, sipati šećer i mleko i ostaviti da vri na tihoj vatri jedno dva-tri minuta. Dodati maslac i čokoladu i mešati da se sve rastopi. Skloniti s vatre pa umešati mleveni kikiriki i keks. Mešati varjačom dok se smesa sasvim ne ujednači.

Ostaviti da se prohladi kako bi mogao da se formira kolač. Smesu izručiti na blago nauljenu podlogu pa napraviti pravougaonu ploču debljine oko 2 cm. Izravnjajte ivice i površinu. Ostaviti da se kolač sasvim stegne pa preliti glazurom od čokolade.

Na tihoj vatri otopiti čokoladu s jednom kašikom ulja i jednom vrhom punom kašikom kisele pavlake. Dobro izmešati pa preliti kolač. Lupiti lagano tacnom par put o površinu kako bi se čokolada poravnjala.  Po želji posuti seckanim kikirikijem. Kad se čokolada stegne, kolač iseći na štanglice, dimenzije odredite po sopstvenoj želji.

Kolač takodje možete da izručite u pleh odgovarajuće veličine. Kako ovaj tip kolača uvek oblikujem na ravnoj tacni (čitaj plastičnom poslužavniku) ne mogu vam reći tačne dimenzije tog pleha, ali recimo da nije veći od 20x25 cm, u protivnom kolač bi bio suviše tanak.



Ove štanglice su prilično izdašne, od jedne mere dobićete oko 1 kg gotovih kolača. A vrlo lako mogu da postanu i posni kolač, mada su meni daleko ukusnije u ovoj varijanti  <3<3<3

Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 








Нема коментара:

Постави коментар