уторак, 13. јун 2017.

Voćna galeta


Jesam li već rekla da poslastice od "mrvičastog" testa mnogo volimo! Jesam? E pa da ponovim! :) Mnoge galete sam isprobala ali ovo testo u kombinaciji šljiva i breskvi i ponekom malinom tek reda radi, e pa ta nam je baš po meri! A da li je i po vašoj meri - za to ćete morati da uključite rernu i na ovoj vrućini. Kad su kolači svake fele u pitanju, meni temperatura ne predstavlja nikakav problem! 




Frola testo:

250 g mekog brašna
prstohvat soli
1 kašika šećera
120 g hladnog maslaca
1 jaje
2-3 kašike hladne vode

Za fil:
2 komada zrelih breskvi (mogu i iz kompota)
20-tak komada zrelih šljiva (...iz zamrzivača)
10-15 komada malina (mogu i zaledjene :))
2 kašike pekmeza od šljiva (ili neki drugi)
1 kašika griza
30-tak g listića badema (nije obavezno ali je finoooo)

Za premazivanje:
1 žumance
1 kašika hladne vode

Za posipanje:
malo prah šećera, ali stvarno ne mora


Slatko frola testo - očas posla gotovo: vrhovima prstiju umesite 250 g mekog belog brašna, prstohvat soli, 1 punu kašiku šećera i 120 g hladnog maslaca iseckanog na kockice. Zatim dodajte jedno celo jaje i na kraju još 1-2 kašike ledene vode. Od testa formirajte kuglu, spljoštite je, uvijte u streč foliju i ostavite u frižideru bar jedno 1/2 sata. Faliće ako bude manje, neće faliti ako bude više. Ovo testo kada se ispeče bogato je i krto, hrska, idealno je za otvorene pite, torte, tartove, tartiće i svašta nešto još. Ako izostavite šećer a malo povećate količinu soli, dobićete izvrsnu osnovu za slane pite i ostale djakonije.

Dok testo odmara bacite se na seckanje voća. Za galetu ove veličine trebaće vam dve krupnije, zrele, meke breskve, dvadesetak šljiva i desetak komada malina. Voće operite, breskvama izvadite košticu i isecite ih na kriške debljine 3-4mm, šljive otvorite i izvadite košticu.

Na radnu površinu stavite papir za pečenje. Rernu uključite na 220C.


Rashladjeno testo rastanjite oklagijom na papiru za pečenje, formirajte pravougaonik debljine oko 3mm. Premažite ga sa 2 kašike pekmeza od šljiva (ili već po izboru) ali tako da ivice širine 2cm ostanu nepremazane. Preko pekmeza pospite 1 veliku kašiku griza, onako laganeze, ako negde zafali vi dodajte još malo. Preko griza poslažite voće - e tu već do izražaja dolazi vaša umetnička žica! Kod mene je ta žica ove nedelje zardjala, ja sam voće više nabacala nego lepo složila ali to ukus ne menja! Sve posuti listićima badema.



One nepremazane ivice preklopite preko voća a ćoškove blago slepite kako fil ne bi cureo tokom pečenja.

Jedno žumance blago umutite s jednom kašikom hladne vode i premažite ivice. Galetu sa sve papirom prevucite na pleh, onaj ravan, od rerne. Ubacite je na pečenje, temperaturu odmah smanjite na 180C i pecite je oko 35-40 min (moja rerna je prilično slaba ali ja je volim baš takvu), testo treba da se zarumeni a voće mora biti dobro pečeno. Izvadite i ohladite.




U našem slučaju stigne tek da se prohladi. Po želji posuti s malo prah šećera.


Posluživanje: Kod nas pod obavezno, ali POD OBAVEZNO sa sledećim prelivom: 1 čašu kisele pavlake blago umutiti sa 1 kašikom prah šećera i jednim pakovanjem vanile. I to u neograničenoj količini: prvo stavim kašičicu-dve pored kolača, onda dodatim kašičicu-dve preko i na kraju završim tako što preliv jedem bez kolača :) <3<3<3






©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар