уторак, 6. јун 2017.

Cherry pie / Pita s višnjama

I konačno da završim s višnjama. Za ovu sezonu :) Nakon Voćnog kolača  i Lisnatih ružica, džema i slatkog, stigoh i do onog što zovem ultimativnim kolačem s višnjama - čuvena Cherry pie, pita s višanjama baš kao cherry on the top na ovu sezonu. Napravljena od prhkog testa na bazi maslaca i fila od višanja, u ovom izdanju joj je samo falila kugla sladoleda od vanile pa da doživljaj bude komplet. A nije komplet jer se meni sladoled jede otprilike jednom godišnje. A to nije bilo danas. 

Potrebno je za testo:
500 g mekog belog brašna
250 g maslaca
2 kašike šećera
prstohvat soli
2 jajeta
3-4 kašike hladne vode

Za fil:
1 kg očišćenih  ocedjenih višanja
4 kašike šećera (ili po ukusu, zavisi i od vrste višanja)
2 pune kašike gustina
1 pakovanje vanil šećera

Za premazivanje:
1 jaje
malo vode

i za posipanje
malo prah šećera s vanilom
a za ukrašavanje: tapioka i pitaja



Prvo pa fil: višnje očistite, ocedite i izmerite 1 kg. Sipajte ih u šerpu, dodajte šećer i vanilu i sve poprašite prosejanim gustinom. Izmešajte i kuvajte na srednjoj temperaturi 5-10 min. Fil treba malo da se zgusne ali nikako da bude gust kao recimo puding, daleko bilo. Skloniti s vatre i ostaviti da se sasvim ohladi.


Hladan maslac iseckati na kockice i brzo umesiti prhko testo od svih navedenih sastojaka. Ako je testo mrvičasto dodajte par kašika hladne vode. Od testa napravite kuglu, uvijte je u streč foliju i ostavite testo u frižideru da se odmori jedno pola sata.

Hladno testo podeliti na dva dela, jedan veći za podlogu i drugi manji za pokrivanje pite.

Rernu zagrejte na 180C. Dno pleha prečnika 26 cm obložiti papirom za pečenje.

Veći komad testa rastanjiti u krug veličine dna i stranica pleha. Preneti ga u pleh i poravnjati. Višak testa koje pada preko ivica pleha ukloniti i od njega možete napraviti ukrase za pitu. Preko testa sipati višnje. Rastanjiti i manji komad testa u krug veličine kalupa, izbockati ga viljuškom ili izbušiti po želji (ja sam rupice pravila gornjim krajem zvezdastog nastavka za ukrašavanje). Ovo testo staviti preko višanja. Ivice donjeg i gornjeg testa dobro spojiti kako fil ne bi cureo pri pečenju.




Pitu premazati jajetom umućenim s malo vode.

Peći je na 180C oko 45 min, sve zavisi od jačine rerne, znam da je gotova kad se ivice testa sasvim odvoje od stranica pleha.

Izvaditi je, otvoriti kalup i pitu ostaviti da se hladi na žici.
Pred služenje je posuti prah šećerom i ukrasiti višnjicama, ja sam moje ubacivala u one rupice pa se rupice i ne vide :)


E sad, kilo višanja je puno pa fil curi na sve strane. Ko to voli, njemu to ne smeta. Ko to ne voli onda stavi manje višanja, ili napravi značajno gušći fil pa se u tu svrhu koristi i puding,

Kao što sam već rekla, ova pita/kolač je savršena uz kuglu sladoleda od vanile. Meni je super i s kašikom umućene slatke pavlake koja ublaži kiselost višanja.

Moje višnje su, inače, bile jezivo kisele, pa je u filu završilo puno više šećera nego što je navedeno u receptu. I pored toga pita je značajno kisela i tek taman slatka. Kakva kuvarica takva i pita!



A da, a gde su tu tapioka i pitaja? Nema ih, samo proveravam da li pratite fabulu radnje hehehehe...

Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora, Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.




Нема коментара:

Постави коментар