A džem k'o svaki džem - sladak, samo ovaj s višnjama je još i prilično kiseo, što meni savršeno odgovara. Odličan je za rolatiće, kolačiće od prhkog testa, štrudlice i slične divotice (udarila po deminutivu pa samo cvrkućem!) i zato...
Potrebno je za cca 3 tegle od 750 g + jedna manja za hvaljenje komšinicama;
3 kg očišćenih višanja ali sa sve sokom koji su pustile
2 kg šećera
2 dl vode
2 pakovanja vanil šećera
i ništa više.
Ako ste imale sreće da vam svekrva očisti višnje (TA SAM!) onda blaaaaago vama! Obavezno ih čistiti nad nekom činijom u koju ćete skupljati sok jer nam i on treba, pa prema tome višnje nikako ne cediti već sve sačuvati.
E sad, ako volite džem u kojem nema komadića voća već je sve jedna jednolična kaša, onda višnje sameljite u blenderu pa onda sve ostalo po receptu. Ili gotov džem usitnite štapnim mikserom, kako god. Ja sam uvek za varijantu s komadićima voća.
U veliku šerpu za kuvanje slatkog, džema, ajvara sipati višnje sa sve sokom i dodati 2 dl vode. Višnje kuvati na srednjoj vatri jedno 15-20 min. Onda im dodati šećer i vanilu. Ko želi može dodati rum i travke mirisavke koje mu pašu, mi volimo ovako skoro pa klot. Samo vanila.
Nastaviti s kuvanjem, s vremena na vreme skinuti penu koja se skuplja na površini. Kuvati sigurno jedno 45 min, možda i malo duže, sve zavisi od temperature na kojoj se kuva. U početku ga promešajte s vremena na vreme a kasnije, kako kuvanje odmiče, mešajte ga češće. Pri kraju kuvanja džem počinje da "šušti", sipajte jednu-dve kašike u tacnicu i ostavite da se prohladi. Trebalo bi da ima gustinu džema, ne znam kako drugačije da vam objasnim ;)
Dok se džem kuvao vi se niste izležavali nego ste oprali tegle i stavili ih u rernu da se sterilišu na 100C. Ne zaboraviti i poklopce koji savršeno pasuju.
Vreo džem sipati u vrele tegle, odmah ih čvrsto zatvoriti vrelim poklopcima i sve ih vratiti u isključenu rernu da se lagano hlade. Sutradan ih odložiti u ostavu. Na tamno i hladno mesto.
Ne zaboraviti da se pohvalite komšinicama, u protivnom kao da ga niste ni pravile!
Ako imate višnje koje nisu tako kisele kao ove moje, onda slobodno možete da stavite manju količinu šećera. U svakom slučaju ne manje od 500 g na kilogram očišćenog voća.
Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.
Нема коментара:
Постави коментар