субота, 17. јун 2017.

Soparnik


Poljički soparnik  je u Hrvatskoj zaštićeno kulturno dobro. Onda vam to dovoljno govori o receptu. Tradicionalo jelo od najjednostavnijih mogućih sastojaka, brašna, soli, vode i maslinovog ulja uz dodatak blitve i obavezno belog luka, moglo bi se reći gotovo dalmatinski odgovor na italijansku pizzu, a kao i pizza peče se u dobro zagrejanim furunama. Mada ni ova "kućna" verzija "na struju" nije za bacanje. Naprotiv, dobićete pitu divno hrskave korice i sočnog, izuzetno ukusnog fila. 

Jedini problem koji se javlja pri pravljenju soparnika su mere. To vam je kao kad bi ste svoju babu pitali koliko brašna i vode stavlja u lebac, al' da mere budu u gramima i litrima ako može, moliću lepo. Dakle, sve je tu odokativno, dobar soparnik je rezultat iskustva i godina i godina pravljenja, čak verujem i genetskog koda što je, inače, slučaj sa svim tradicionalnim receptima širom sveta. Ali evo nekih mera koje sam ja koristila. Samo se nadam da mi Dalmatinke neće zameriti...



Potrebno je za testo:
3 dl mlake vode
550 g mekog belog brašna
1,5 kašičica morske soli
1 kašika maslinovog ulja

Za fil:
oko 600-700 g blitve
1 mala glavica crvenog luka, može i običan crni
malo morske soli
5-6 kašika maslinovog ulja

Za prelivanje:
par kašika maslinovog ulja
2-3 čena sitno seckanog belog luka



Ovo je mera za dve pite prečnika 24-26 cm.

U posudu za mešenje prosejati brašno, dodati so i promešati. U sredini napraviti udubljenje, usuti mlaku vodu i ulje i zamesiti srednje čvrsto testo tako što ćete ivice brašna malo po malo obarati u tečnost. Od testa napraviti kuglu i ostaviti da se testo odmori bar pola sata.

Rernu zagrejati na 200C.

Blitvu iseckati na rezanca. Luk iseći na kockice. U posudi pomešati blitvu, luk i maslinovo ulje, sve posoliti.

Testo podeliti na 4 dela, dva veća za osnovu i dva manja za pokrivanje.



Veće komade testa, direktno na papiru za pečenje, rastanjiti oklagijom na debljinu od oko 2 mm. Po potrebi površinu tek malo posuti brašnom koliko da se ne lepi za oklagiju. Preko testa rasporediti mešavinu blitve i luka. Manje komade testa takođe rastanjiti na debljinu od 2 mm i postaviti preko blitve.





Krajeve pite spojiti, blago uvrćući ka unutra. Na par mesta soparnik izbockati viljuškom kako se kora ne bi podigla pri pečenju.



Soparnik sa sve papirom prebaciti na pleh i peći ga na 200C sve dok testo fino ne porumeni, oko dvadesetak minuta.




Beli luk sitno iseckati (više volim seckan nego onaj propušten kroz pasirku) i pomešati ga s maslinovim uljem. Gotov soparnik bogato premazati ovim uljem i uživati u dašku Dalmacije ovih letnjih dana. <3<3<3





Recept: klik ili na klik a može i ovde klik!

Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.




Нема коментара:

Постави коментар