недеља, 4. јун 2017.

Pita od ajvara i sira

Moja karnivora nije bog za koliko ljubitelj zelene boje na tanjiru. Ni u tanjiru. Gotovo na prste mogu da izbrojim ono zeleno od hrane što voli da jede. Grašak, recimo... i mislim da je to to... I dok sam sebi spremila Soparnik (recept stiže al' polakooo) njemu sam pravila pitu od ajvara i sira. Nije da je nisam i ja čupnula malo, čupnula sam je prilično, i dobra je!

Potrebno je za testo:
3 dl mlake vode
550 g mekog belog brašna
1,5 kašičica soli
1 kašika maslinovog ulja

Fil:
4 kašike ajvara
300 g starog belog sira, može i feta
2 struka mladog luka ili vlašca (samo perca)
4 kašike maslinovog ulja

Za premazivanje:
2 kašike maslinovog ulja
po želji sitno seckan beli luk

Ovo je mera za dve pite prečnika 24-26 cm.



U posudu za mešenje prosejati brašno, dodati so i promešati. U sredini napraviti udubljenje, usuti mlaku vodu i zamesiti srednje čvrsto testo tako što ćete ivice brašna malo po malo obarati u tečnost.
Od testa formirati kuglu, premazati je uljem i ostaviti je na sobnoj temperaturi da se testo odmori jedno sat vremena.

Nakon toga testo podeliti na dva dela. Svaku polovinu podeliti tako da odvojite jednu trećinu (treba da dobijete dva veća komada testa i dva manja - veći komadi su za dno pite, manji za gornji deo, poklopac).

Veće komade testa, direktno na papiru za pečenje, rasklagijati u krug debljine od oko 3-4 mm. Preko premazati ajvar ostavljajući nepremazane ivice. Preko ajvara namrviti sir i odozgo posuti sitno seckana perca mladog luka ili vlašca. Sve preliti s 3 kašike maslinovog ulja.



Manje komade testa takodje tanko razvući i prebaciti preko fila. Ušuškati ivice da fil ne bi cureo. Testo na par mesta izbockati viljuškom i prebaciti u veliki pleh. Pemazati preostalom kašikom ulja. Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 180C oko 20-30 mn. Testo treba blago da porumeni.


Gotove pite premazati maslinovim uljem mada je meni mnogo ukusnija varijanta od mešavine sitno seckanog belog luka i maslinovog ulja. Pitu malo prohladiti i navaliti.

Računajte na divno hrskavo testo punjeno dobitnom kombinacijom ajvara i sira! <3<3<3


Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.





Нема коментара:

Постави коментар