Evo, ovo je već treći-četvrti put zaredom kako ih pravim! Otkako sam ih prvi put videla na Instagramu, znala sam da će postati naš broj 1 krompirići, i nisam se prevarila. Na ovaj način možete pripremati i mladi i običan krompir bilo koje sorte, s tim što ćete mlade krompiriće seći na pola, dok ćete običan, stari krompir seći na kolutove debljine oko 2 cm.
1 kg mladih krompirića
oko 1,5 dl maslinovog (ili običnog) ulja
1 kašičica krupne morske soli
1/2 kašičice bibera
1 kašičica origana
grančica - dve ruzmarina
po želji malo ljute tucane paprike, belog luka
oko 100 g parmezana
Dakle, kao što rekoh, mlade krompiriće presecite na pola. Podrazumeva se da ćete ih prethodno očistiti i oprati. Kuvati ih kratko u slanoj vodi, nek budu upola kuvani. Procediti ih.
U činiji izmešati ulje, dodati biber, origano, seckani ruzmarin, ko voli može da doda i malo ljute paprike i belog luka, sve u svemu, strovalite sve što mislite da će da ide dobro sa krompirom i sirom. Ulje izručite u pleh, nek dobro prekrije dno, preko posipite skoro sav sitno rendani parmezan, što više - to bolje. Preko parmezana poređajte krompir tako da bude sečenom stanom na dole. Krompir premazati s malo onog začinjenog ulja i posuti ga krupnom morskom solju i preostalim parmezanom. Može i još koji čuperak ruzmarina.
Peći ga u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C jedno petnaestak - dvadeset minuta, koliko da lepo porumeni. Lako se odvaja od pleha, samo podvucite nož i to je to. Izuzetno je ukusan a da i ne pominjem da ima onu fenomenalnu hrskavu koricu i savršeno meku sredinu! To se podrazumeva!
Ukoliko vam je ovo previše ulja, onda ovako: u pleh stavite papir za pečenje, preko papira nakapajte malo ulja, nabacajte začine i parmezan, složite krompir, preko opet malo ulja i sira. Može i tako. Bude malo posnije, al' ako vama tako odgovara, mašala!
©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2023. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.
Нема коментара:
Постави коментар