четвртак, 14. јун 2018.

Prilog od krompira sa žalfijom


Ovako spremljen krompir ima jednu veliku manu - uvek oko njega nastane najstrašnija otimačina, koliko god da ga se spremi! Ako niste nikada ranije spremali krompir uz dodatak sveže žalfije, jedino što mogu da vam kažem sad je: A ŠTA ČEKATE?!!! Ne budite ni jednog trenutka sumnjičavi, verujte mi na reč, izgrickaćete i svaki listić pržene žalfije pa će vam, kao i meni svaki put, biti žao što u tiganj ne gurnuste bar naramak umesto tek pokojeg listića :)))



Potrebno je:
krompir (mladi ili stari, svejedno)
listovi sveže žalfije
ulje ili maslac
so
biber

Čisto da znate razmeru koju sam koristila jer tačnih mera nema: za nas dvoje sam pripremila 4 crvena mlada krompira srednje veličine i stavila sam desetak listova žalfije, sve to sam propržila na 50-tak grama maslaca.

Krompir oljuštite pa isecite na kolutove debljine oko 7-8 mm.  Nalijte ga vodom koliko da dobro ogrezne, dodajte kašičicu soli i kuvajte na srednjoj temperaturi, od trenutka kad provri ostavite ga da ključa jedno 3-4 minuta.

Za to vreme na ulju (možete koristiti i samo maslac ili mešavinu maslaca i ulja) propržiti oprane i osušene listiće žalfije pa ih izvaditi na ubrus da se ocede.

Prokuvan krompir ocediti, ostaviti ga jedan minut da iz njega izadje što više pare pa ga izručiti u vrelo ulje u kojem se pržila i žalfija. Rasporedite ga da bude u jednom sloju. Smanjiti vatru pa ga pržiti s obe strane, da lepo ravnomerno porumeni, da dobije hrskavu koricu a u sredini da bude mek.


Gotov krompir posoliti i po želji pobiberiti, promešati i servirati ga odmah, neka činija bude zagrejana. Ukrasiti onim prženim listićima žalfije pa uživati i u mirisu i u ukusu. Svim čulima <3<3<3



©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 



Нема коментара:

Постави коментар