Nemam pojma odakli mi došlo ovo da pravim. Ali, ispalo odlično, zato recept i delim.
Potrebno je za 2 osobe:
400 g mlevenog mesa (pola svinjsko, pola junetina)
1 malecka glavica crnog luka (može i pola regularne)
1 čen belog luka
50 g dobre dimljene slanine
oko 100 g gaude ili nekog drugog sira koji se lepo topi
so i biber
1 mala ljuta papričica
ljuta tucana paprika
malo maslaca ili ulja
Moja je preporuka da smesu pripremite bar 4-5 sati ranije, ako može da prenoći - još bolje. Jednostavno, potrebno je vreme da se sjedine svi sastojci.
Zato: crni i beli luk iseckati što sitnije, slaninicu i sir iseckati na kockice, papričicu isto što sitnije. Meso izručiti u vanglu, dodati slaninu, ljutu papričicu i oba luka, soli, bibera i ljute tucane paprike dodajete po ukusu. Sve dobro izmesite rukom, energično gnječite, nek se svi sastojci lepo sjedine. Na kraju umešati i kockice sira. Uviti dobro u streč foliju i ostaviti na hladnom da zri.
Na pouljanoj površili oblikovati dve pljeskavite debljine otprilike 1 cm. Rernu zagrejati na 180 C sa ventilatorom ili na 200 bez ventilatora. Pljeskavice ređati u pleh obložen papirom za pečenje. Na svaku staviti parčence maslaca ili nakapati ulja. Peći ih oko 10 minuta sa svake strane, nek lepo porumene. Možete ih peći i na gril ili običnom tiganju, roštilju, kako god vam odgovara, ja sam ove pekla u rerni.
Zna se šta od priloga može da ide uz gurmansku:
- urnebes salata, recimo
(kod nas ipak "sirotinjski", samo salata od cvekle)
A možete je ubaciti i u one turske lepinje (mi nismo, jer nam bio dovoljan krompir:
- Bazlame
ili u
- Bosanske lepinje
a ko bez krompira ne može da zamisli obrok (kao što gdin Đ ne može!), preporučujem
- Najbolji krompir iz rerne,
koji sam ovaj put spremala na maslinovom uz dodatak celih čena belog luka i ruzmarina
©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2022. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.
Нема коментара:
Постави коментар