среда, 12. октобар 2022.

Gurmanska pljeskavica


Nemam pojma odakli mi došlo ovo da pravim. Ali, ispalo odlično, zato recept i delim. 

Potrebno je za 2 osobe:

400 g mlevenog mesa (pola svinjsko, pola junetina)

1 malecka glavica crnog luka (može i pola regularne)

1 čen belog luka

50 g dobre dimljene slanine

oko 100 g gaude ili nekog drugog sira koji se lepo topi

so i biber

1 mala ljuta papričica

ljuta tucana paprika 

malo maslaca ili ulja


Moja je preporuka da smesu pripremite bar 4-5 sati ranije, ako može da prenoći - još bolje. Jednostavno, potrebno je vreme da se sjedine svi sastojci. 

Zato: crni i beli luk iseckati što sitnije, slaninicu i sir iseckati na kockice, papričicu isto što sitnije. Meso izručiti u vanglu, dodati slaninu, ljutu papričicu i oba luka, soli, bibera i ljute tucane paprike dodajete po ukusu. Sve dobro izmesite rukom, energično gnječite, nek se svi sastojci lepo sjedine. Na kraju umešati i kockice sira. Uviti dobro u streč foliju i ostaviti na hladnom da zri. 

Na pouljanoj površili oblikovati dve pljeskavite debljine otprilike 1 cm. Rernu zagrejati na 180 C sa ventilatorom ili na 200 bez ventilatora. Pljeskavice ređati u pleh obložen papirom za pečenje. Na svaku staviti parčence maslaca ili nakapati ulja. Peći ih oko 10 minuta sa svake strane, nek lepo porumene. Možete ih peći i na gril ili običnom tiganju, roštilju, kako god vam odgovara, ja sam ove pekla u rerni. 


Zna se šta od priloga može da ide uz gurmansku:


- urnebes salata, recimo 

(kod nas ipak "sirotinjski", samo salata od cvekle)




A možete je ubaciti i u one turske lepinje (mi nismo, jer nam bio dovoljan krompir:


-  Bazlame






ili u 


- Bosanske lepinje 





a ko bez krompira ne može da zamisli obrok (kao što gdin Đ ne može!), preporučujem 


- Najbolji krompir iz rerne, 

koji sam ovaj put spremala na maslinovom uz dodatak celih čena belog luka i ruzmarina 



©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2022. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.


Нема коментара:

Постави коментар