понедељак, 10. октобар 2022.

Slatko od rendanih dunja sa orasima



Verovatno jedno od onih naj, najlepših slatka, meni rame uz rame s onim od šljiva ili belih trešanja, mada ne zaostaje daleko ni ono od šumskih ili pitomih jagoda, da ne zaboravim od smokvi... kad malo bolje razmislim, nisam nešto probirač kad je slatko u pitanju, jela s apetitiom čak i ono od lubendinja, samo nek je slatko :) 

Pre dve godine gdin Đ je na najlepšem mestu u dvorištu, odmah pored bunara, zasadio dunju. To mi bila davnašnja želja, da imam dunju u dvorištu. Ostalo je samo još da posadimo negde ukraj mušmulu, i to je to, pored bele i regularne trešnje, marele, smokve, kajsija, šljiva, malina i kruške, meni ništa više ne treba :) Ove godine dunja rodila prvi put, celih pet komada. Gdin Đ u panici bio kad je video kako plod raste li raste, na onim jadnim tankim granama, hteo podupirače da stavlja da se drvo ne polomi. Izdržale grančice, dunje popadale prošli vikend, a ovaj ulovim u prodavnici još par komada - taman za 5 i po tegli slatkog. 




Potrebno je:

1 kg dunja, očišćenih i narendanih na krupno rende

1 kg šećera

2,5 dl vode

1/2 limuna, isečenog na kolutove

2-3 listića rozetle (može i bez, ali lepše sa)

150 g krupno seckanih oraha

Brate mili, evo ako mi više vremena nije trebalo da očistim i narendam dunje, nego da ih skuvam! Od ovog slatkog, samo ono od šljiva mi oduzme više vremena, ono ljuštenje i poštenu ženu dovede na ivicu nervnog sloma. 

Dunje oljuštiti i narendati na krupno rende. Kao i jabuke, tako i one oksidiraju nakon nekog vremena, ali ja volim tu njihovu tamniju boju, a i slatko bude nekako više crvenkasto. Zato ih ja onako narendane mešam, da ravnomerno potamne pre kuvanja :) 

U veću, širu šerpu sipati šećer i vodu, kuvati ih par minuta, koliko da se sirup malo zgusne. Dovoljno je 3-4. Dodati rendane dunje, ništa ne cediti, izmešati lagano da se lepo rasporede u sirupu, preko staviti kolutove limuna i kuvati na srednje jakoj vatri. Što je šerpa šira, to će se slatko pre skuvati, tako da ne mogu da dam neko tačno vreme koje je potrebno da se ovo slatko skuva. Jednostavno, probajte: izvadite malo slatkog na hladnu tacnu, kad se i ono ohladi proverite da li sirup ima finu gustinu meda i punoću ukusa. Tokom kuvanja šerpu par puta prodrmati da se slatko ravnomerno ukuva. Pri kraju dodati listiće rozetle i seckane orahe. Kuvati još par minuta. Kuvano prekriti čistom, suvom krpom i ostaviti da se ohladi. Sipati u tegle. Od ove količine dobićete oko dve tegle od 750 g slatkog. 

Dunje imaju puno pektina u sebi, zato se ovo slatko brzo skuva ali i lako prekuva - bude previše gusto kad se ohladi. Ako vam se to desi, samo u šerpu dodajte malo vode, paaaažljivo promešajte i ponovo sve prokuvajte do željene gustine. Kao što možete da prekuvate, tako možete i da ga ne skuvate da bude dovoljno gusto, pa takvo slatko vrlo lako (a i brzo) može da se ubuđa. Zato ga jednostavno dokuvajte, ponovo ohladite i onda sipajte u tegle. Nikakva mudrost. Rutina se stiče s godinama, tu pomoći nema. 


Slatko od seckanih dunja se kuva potpuno isto: dunje naseckati na kocke veličine zalogaja, na kilo dunja ide isto kilo šećera i 1/2 limuna. Rozetla i orasi ovde mogu a i ne moraju, kako ko voli. Jedino što je mnogo brže iseckati dunje, nego ih rendati, naročito za one koji rendanje mrze iz dna duše :)



©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2022. 
Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.




Нема коментара:

Постави коментар