петак, 18. јун 2021.

Bosanske lepinje


U bespućima interneta možete pronaći na hiljade recepata za ove bosanske lepinje, ali meni su prave samo one koje su posute ćurekotom, crnim susamom. Ovaj začin je predivam u svakom pecivu i da mu zaista specifičnu aromu.

Da biste dobili zaista fine lepinje, lake i vazdušaste, šupljikave, moraćete da odvojite malo vremena. Odnosno, nećete imati puno posla oko njih ali potraje dok se pripreme. Neka vas to ne odbije od toga da ih probate, pre nek bude izazov :) 



Potrebno je za 4 veće lepinje:

10 g suvog kvasca (1 kesica)

1 kašičica šećera

80 ml mlakog mleka

200 ml mlake vode

2 kašike jogurta

50 ml ulja

1,5 kašičica soli

400 g mekog belog brašna

Pa sad kad vam zdumim recept na brzaka jer samo što nisam na odmoru:

Pomešati mlako mleko i vodu, dodati šećer i kvasac i 2 kašike brašna od onih 400 gr. Sve izmešati i ostaviti par minuta da se kvasac zapeni.

U vanglicu prosejati brašno, dodati so i promešati. U sredini napraviti udubljenje pa usuti kvasac, jogurt i ulje. Sve dobro izmešati varjačom, ovde se ruke ič ne prljaju. Kad se sve lepo sjedini, testo je prilično lepljivo, ali tako i treba da bude. Poklopite ga ili prekrijte čistom suvom krpom i ostavite ga na toplom mestu da nadolazi jedno sat vremena. A može i duže. 


Pošto dobro nadodje, ponovo ga premesiti - u stvari dobro ga opet izmešati varjačom, opet prekriti i nek nadolazi još jedno 45 minuta. 

Veliki pleh od rerne dim. 35x45 cm obložiti papirom za pečenje. 

Radnu površinu malo pobrašnite i samo lagano istresite nadošlo testo. Nožem ili špahtlom ga podelite na 4 dela (a možete i na 6, kako vam volja). Malo pobrašnite prstiće pa od svakog parčeta oblikujte lopticu, ali da što manje gnjavite testo. Onako ovlaš. Ne mora vala da bude ni loptica. Složite ih na pleh. Opet tutnite prstiće u brašno pa odozgo bockajući razvucite lepinje da budu debljine prsta. 



Možete ih malo našarati tupom stranom noža ili špahtlom. Pažljivo ih premažite s malo jogurta i za kraj ih pospite ćurekotom. 

E sad uključite rernu da se zagreje na 250 C! Dok se rerna greje, lepinje će još malo da narastu. Tek kad je rerna vrela, gurnite ih na pečenje. Ne smanjujte temperaturu! Pecite ih 10-tak minuta, koliko da lepo porumene. 


Najbolje su vrele, odlične su tople, fine su i hladne. Apsolutno bez premca napunjene ćevapima i seckanim crnim lukom, a mame na još ako se umaču u gulaše i paprikaše a posebno u sok od paradajz salate :)  Ako imate moče od pečenja i kajmaka, ne oklevajte nego častite sebe komplet lepinjom, pa nek ide život! 

a može i Rankov gulaš u lepinji :) 








©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2021. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.


 



 

2 коментара:

  1. Анониман25. јун 2021. 14:32

    Uf, kakve su ti lijepe bucke Noklice, rumenih obrascica. Rado bi' ih zaskocila, dijagonalno.
    Grli te Nuua. ❤️

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj jesu fine! Ja praktikujem frontalni napad, iznenada i neočekivano, da ne znaju šta ih je snašlo 😁😁😁

      Избриши