субота, 12. јануар 2019.

Vasilica




 Na dan 14. januara, kada pada pravoslavna Nova godine odnosno na dan Svetog Vasilija Velikog, tradicionalno se priprema Vasilica, obredni hleb / pogača namenjena Sv. Vasiliju. Od kraja do kraja Srbije načini pripreme ovog hleba su različiti, naša baba Milena ga je uvek pripremala kao običnu seljačku proju od belog kukuruznog brašna. Evo ovako: 



Potrebno je: 
450 g belog kukuruznog brašna 
400 ml mlake vode 
1 ravna kašičica sode bikarbone 
1,5 ravna kašičica soli 
1 kašičica masti 

U vanglicu prvo sipati brašno, dodati ravnu kašičicu soli i sodu bikarbonu i sve izmešati. U sredini napraviti udubljenje, dodati kašičicu masti i uliti mlaku vodu. Sve dobro zamesiti rukom. Kako u kukuruznom brašnu nema glutena, tako ovo nije klasično testo, te ne očekujte da bude elastično. Testo treba da bude kompaktno i glatko, bez grumuljica brašna.

Rernu zagrejte na 180C. Dno manjeg kalupa prečnika cca 20 cm (ili manji četvrtasti dim. 20x20 cm) obložiti papirom za pečenje a stranice premazite mašću ili uljem, pa izručiti testo. Rastanjiti ga dlanom, neka bude debljine oko 2-3 cm. A sada onaj deo koji je obavezan da bi obična proja postala Vasilica: 

- Vasilica se ukrašava u obliku krsta a u tu svrhu koriste se različite stvari: slama, dren, badnjak, bosiljak... šta god da se koristi uvek se vodi račun da se uzmu tri stvari pa se uvežu crvenim koncem (protivu uroka) i onda se time šara po hlebu. Ja korsitim slamu, dren i grančicu badnjaka, sve sačuvano od Božića. 



Peći je na 180C oko pola sata do 40 minuta, zavisi od rerne. Treba da porumeni s donje strane, da se ivice odvoje od pleha. Ukoliko je proja deblja, duže će se peći i obrnuto. 

Pečenu proju izvaditi iz pleha i ostaviti da se prohladi na rešetki. 

Vasilica se po pravilu radi rano ujutno, dok dan napreduje kako bi i sve u kući napredovalo i išlo na dobro. A i da bude pečena do doručka :) <3<3<3



©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2019. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар