уторак, 8. јануар 2019.

Badem kolačići


Još od pre Nove godine ostadoh dužna recept za ove kolačiće. Ali sva sreća te imam Sanju koja me podseća na sve neobjavljene recepte jer Sanja uredno pakuje sve i čeka dan da joj Neptun konačno izadje iz pete kuće i da Saturn obrne tri kruga oko Merkura pa da Halajeva kometa još jednom prodje pored Zemlje i onda da ona nalegne na pravljenje svega onog pohranjenog tamo negde u fajlovima. Će i taj dan da dočekam vala! A u medjuvremenu štancujem joj i ovaj recept. 

Ovi kolačići su bili nešto kao kolateralna šteta (ali vrlo uspešna!) pri pravljenju Dugmića ždžemom. Jedan deo testa sam odvojila i napravila ih upravo ovako:



Potrebno je:
220 g maslaca sobne temperature
150 g šećera
1/2 kašičice ekstrakta badema
1 žumance
50 g kisele pavlake
400 g mekog belog brašna
+
1 belance
30-tak grama badema u listićima
1 štangla čokolade
1 kašika ulja



Maslac dobro umutiti pa dodati šećer, ekstakt badema, 1 žumance, kiselu pavlaku pa sve dobro zamesiti sa 400 g mekog belog brašna. Ostaviti testo da odstoji na hladnom jedno pola sata.

Rashladjeno testo rastanjiti oklagijom na debljinu od cca 6-7 mm i modlicom vaditi kvadrate dimenzija 3x3 cm, ili iseći kvadrate radlom, ili pak vaditi oblike koji vam odgovaraju.


Kolače redjati na pleh obložen papirom za pečenje. Svaki premazati blago umućenim belancetom i odozgo posuti listiće badema. Listiće blago pritisnuti da se slepe za kolač. Ako preostane belanceta nakapkati ga preko badema, bolje će se zalepiti a ništa neće štetiti kolaču.

Kolače peći u rerni prethodno zagrejanoj na 180C, peći ih oko desetak minuta, koliko da malo porumene s donje strane a odozgo neka ostanu fino svetli. Ostaviti ih da se ohlade u plehu pa ih po želji preliti čokoladom.

Čokoladu otopiti na sasvim tihoj vatri, dodati jednu kašiku ulja i dobro izmešati. Sipati u kesu od zamrzivača, u dnu čačkalicom probušiti rupicu i tako našarati kolače.

P.S. Ako nema badema, mogu i orasi, grubo seckani, ma divota jedna!

Još samo da napomenem: mera je prilično izdašna! Neće da zafali! <3<3<3




©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2019. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


Нема коментара:

Постави коментар