недеља, 28. октобар 2018.

Vanilice s orasima


Ovo je recept moje svekrve, bezbroj puta proveren a vanilice su uvek bile bez greške - fantastične! Toliko da sam sinoć saznala da su gdin Đ. i komšija Vlada pre neki dan smlatili punu veliku kutiju istih na putu od teta Milice do nas (10-tak kilometara bez zastoja u saobraćaju), a isti taj gdin Đ. je praznu kutiju sakrio u kolima kako ga ne bih zadavila jer meni nije pretekla ni jedna!!! Ali zato, evo ih danas kod mene i trenutno sam u velikom iskušenju da se vežem za krevet jer ako budem još koji put "prošetala" do kuhinje, i vanilice i ja ćemo da budemo u velikom problemu. Velikom! 


Potrebno je:
1 kg mekog belog brašna
500 g masti
300 g oraha
250 g šećera (u originalnom receptu ide 300 g)
100 g prah šećera (u originalnom receptu ide 150 g)
sok i sitno rendana kora od 2 limuna
2 žumanceta
1 jaje
1 kašičica vanil šećera
+
džem, pekmez ili marmelada po izboru
30-50 g prah šećera sa vanilom



Prvo da napomenem da je ovo veeelika mera, dobićete oko 150-160 komada gotovih kolača, odnosno pripremite se na maratonsko pečenje šest punih, velikih plehova a da ne pominjem kasnije mazanje, spajanje i valjanje. To traje... Ja zato uvek prepolovim količine sastojaka (umesto 2 žumanceta i jednog celog jajeta stavim samo jedno celo jaje, ali krupno) dobijem sasvim solidnu količinu vanilica, čak i kad je u pitanju spremanje za slavu. Pa mislim, neće valjda samo vanilice jesti!

Nego, ovako:
Mast neka bude sobne temperature, lakše i bolje će se umutiti. Sve ostale sastojke premeriti i pripremiti, orahe samleti. Ako nema masti, može maslac u istoj količini. Nisam pravila s margarinom ali ne vidim zašto ne bi moglo i s njim.

U vanglicu sipati prvo mast i dodati šećer (i jedan i drugi), vanil šećer, žumanca i jaje. Sve dobro umutiti mikserom, neka mast postane fino penasta. Zatim dodati mlevene orahe, sok i sitno rendanu koru od limuna i vanil šećer. (Evo gledam ga, njega, gdina Đ., natrpao punu tacnu kolača i samo slaže!) Dodati brašno, malo po malo, pa zamesiti glatko, čvrsto testo. Neka odstoji jedno desetak minuta na hladnom.

Rernu zagrejati na 180C. Veliki pleh od rerne obložiti papirom za pečenje. Najbolje bi bilo da imate dva takva pleha, jedan dok se peče vi pripremate kolače za drugi, brže ide ako ništa drugo.

Pripremljeno testo podeliti na dva dela kako bi se lakše radilo s njim. Prvi deo rastanjiti na debljinu od 6-7 mm i okruglom modlom prečnika 2-2,5 cm vaditi kolače. Ako nemate modlicu, savršeno pasuje i običan metalni zatvarač za flaše. Preostalo testo premesiti i nastaviti s vadjenjem kolača dok se svo testo ne utroši.


 Kolače redjati na pleh obložen papirom za pečenje. Peći ih na 180C oko 15-minuta, zavisi od jačine rerne, moja je ganc nova pa radi ko zmaj! Kolači bi trebalo tek malo da porumene s donje strane a odozgo da ostanu svetli.

Gotove kolače izvaditi iz pleha i odmah, tople spajati džemom i valjati ih u prah šećer sa vanilom. Ne cicijašite s džemom, kolači se spajaju njime ne zbog izgleda već zbog ukusa. Odaberite neki kiseliji, fino paše domaći pekmez od šljiva ili onaj od kajsija. S marmeladom od šipka nema greške gde god da je stavite...


Kao i svi kolači od tzv. keks testa, tako su i ovi najbolji kad prenoće, lepo se tooope u ustima. Ako dočekaju treći dan, e tad je to pun pogodak.


Nekada sam mislila da su vanilice skroz bezvezni kolači, od svih slavskih oni se pojedu poslednji, onda kad nema ni jednih drugih... ali kako godine prolaze tako počinjem da shvatam moju majku koja je, daaavno nekad, na moj predlog da te godine za slavu ne pravimo vanilice nego umesto njih neke druge kolače, samo uzviknula: "A kako misliš da slavim bez vanilica!!!???"  Tačka. Cela mera. <3<3<3






©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар