понедељак, 22. октобар 2018.

Kiflice


S obzirom da uživam u mešenju kiselog testa, nije mi problem da isprobam razne recepte za kiflice i slične grickalice. A ove kiflice su mi baš prijale!Toliko da sam ih pravila više puta.  Recept je sa bloga Gaga u kujni, a kiflice su meke i jako ukusne! U stvari, najbolje bi bilo da ih napravite i sami proverite da li mogu da se porede s onim vašim receptom koji vam je pre desetak godina dala mama od kumine svekrve, s deverove strane :) 


Potrebno je:
500 g mekog belog brašna
1 pakovanje suvog kvasca (10 g) ili pola kocke (20 g) svežeg
50 ml mlake vode
1/2 kašice šećeta
1  kašičica soli
1 jaje
200 g jogurta
2 kašike ulja
30-tak grama maslaca sobne temperature

Za fil:
oko 300 g belog sira
1 jaje
malo soli
ili
200 g kačkavalja, najbolje dimljenog, ili nekog drugog tvrdog sira

Za premazivanje:
jedno jaje
malo mleka

Za posipanje:
svakojako zrnevlje i semenje, po ličnom nahodjenju



U mlakoj vodi rastopiti kvasac, dodati šećer, promešati i ostaviti par minuta na toplom da se kvasac aktivira. Ukoliko koristite svež kvasac, dodajte i malo brašna od onih pola kilograma, i ostavite da odstoji desetak minuta.

Prosejte brašno, dodajte so i promešajte. U sredini napraviti udubljenje pa usuti kvasac, jogurt, jaje, maslac i ulje. Zamesiti meko, elastično testo. Ostaviti ga na toplom da nadodje, neka miruje jedno sat vremena.

Nadošlo testo blago premesiti pa ga podeliti na male jufke, moje su bile teške oko 50-tak grama. Svaku razvući i na jedan kraj staviti fil po želji. Testo uviti u kiflicu tako što ćete jedan kraj malo razvlačiti pri uvijanju, kako bi kiflica bila čvrsto zamotana, sa više navoja.

Ja sam jedan deo filovala štapićima dimljenog kačkavalja, a drugi deo po želji gdina Đ. je bio s klasičnim nadevom od izdrobljenog sira, jajeta i malo soli.


Kiflice slagati na pleh obložen pek papirom i ostaviti ih da dobro nadodju, jedno pola sata.


Jaje umutiti s malo mleka ili vode, koliko da se dobije redja smesa, i time pažljivo premazati nadošle kiflice. Po želji ih ostaviti golišave ili ih posuti kimom, susamom, ćurekotom, lanom, golicom i ostalom ptičijom hranom.

Peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 180C oko 20-tak minuta, vreme pečenja naravno zavisi od rerne do rerne. Neka fino porumene, nek se zazlate!


Savršene su za doručak vikendom, kada možete da priuštite sebi uživanje u kuhinji bez gledanja na sat i žurbe. Mada ni za večeru nisu loše. Uopšte nisu loše. Naročito ako ih mackate u ajvar! <3<3<3




©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 





Нема коментара:

Постави коментар