четвртак, 11. октобар 2018.

Parmentije potaž


Prava stvar u pravo vreme, divan, ukusan potaž. Iz nekog nepoznatog razloga  uvek mi je bio sinonim za jesen, kao da je pravljen od bundeve a ne od praziluka! Al' kod mene u mnogim stvarima nema bogzna koliko logike, pa što bi je bilo u kuvanju. 

Ovo je super brza i super ukusna čorbica, toliko savršena u svojoj jednostavnosti da ćete na nju misliti svaki put kad vidite praziluk ;) Prija i vruća i hladna, ali nipošto podgrejana (to ne trpe ni krompir ni praziluk). 

Inače, ime duguje poznatom francuskom ekonomisti i agronomu iz 18. veka, Parmentijeu. Ovo čisto ako vas interesuje... ne bih da opterećujem...

Potrebno je za 4 osobe:
2 krupnija struka praziluka
600 g krompira
1 l pilećeg ili junećeg bujona (ako morate onda može i supa od kocke, ali ako baaaaš mora)
50 g maslaca
2 kašike kisele pavlake
so i biber
peršun
malo praziluka za ukrašavanje



Praziluku odstaniti korenasti deo i lišće, neka ostane samo čvrsta stabljika. Uklonite jedan spoljni sloj lista, presecite ga na pola po dužini i isperite pod mlazom hladne vode, u sredinu zna da se zavuče zemlja pa budite pažljivi pri pranju. Praziluk iseckati, ne mora bogzna koliko sitno, inako će završiti u blenderu.

Krompir očistiti, isprati i iseći na krupnije kocke, bilo bi dobro da su približno iste veličine kako bi se krompir ravnomerno skuvao.

Maslac rastopiti na tihoj vatri. Dodati praziluk i kratko ga propržiti, koliko da svene. Dodati kocke krompira i sve naliti bujonom. Poklopiti i kuvati na srednjoj temperaturi 30-tak minuta, koliko da se krompir dobro skuva. Ukoliko je tečnost značajno uvrila dodati vode ili još bujona, neka bude tečnosti kao i na početku kuvanja. Dodati kiselu pavlaku.

Sve dobro izblendirati ili koristiti štapni mikser, treba da se dobije ujednačeni krem . Posoliti i pobiberiti po ukusu.


Potaž servirati posut s malo peršuna i kolutićima praziluka, ko voli doda još pavlake. Ja volim... <3<3<3

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар