недеља, 4. новембар 2018.

Bečki hlepčići


Izuzetno fino pecivo, meko, hrskavo i idealno za sendviče. Možete ga praviti ovako kao ja, u obliku hlepčića, ili kao zemičke. 


Potrebno je za 6 hlepčića:
1 pakovanje (10g) suvog kvasca
1 kašičica šećera
320 ml mlakog mleka
460 g +2 kašike mekog belog brašna
1 kašičica soli
80 g otopljenog i prohladjenog maslaca
1 jaje
1 kašika vode



Priprema ovih hlepčića zahteva malo vremena, ali verujte mi, isplati se!

U mlako mleko dodajte kašičicu šećera i razmutite 10 g suvog kvasca. Umešajte i 2 kašike mekog belog brašna. Ostavite posudu na toplom mestu desetak minuta, da se kvasac aktivira.

U vanglicu prosejte 450 g mekog belog brašna, dodajte jednu kašičicu soli i promešajte. U sredini napravite udubljenje pa ulijte mleko s kvascem i otopljeni, prohladjeni maslac. Lagano zamesite testo tako što ćete ivice brašna malo po malo obarati u tečnost. Testo treba da bude prilično meko, čak i da se malo lepi za ruke. Mesite ga da postane glatko i elastično, sjajno. Formirajte kuglu i ostavite je na toplom mestu da nadolazi jedno 45 minuta. Testo treba da se  udvostruči.

Nadošlo testo dobro premesiti, neka vazduh potpuno nestane iz njega. Podeliti ga na šest jednakih delova, kod mene je svaki bio težak 140 g. Preostalih 10-tak grama brašna neka vam posluži za lakše oblikovanje hlepčića: od svakog komada testa oblikujte kuglu pa je rastanjite dlanovima u valjak i oblikujte po želji - kao hlepčiće ili kao zemičke.


Veliki pleh od rerne obložiti papirom za pečenje i složiti pripremljeno testo. Svaki hlepčić zaseći na nekoliko mesta oštrim nožićem ili žiletom. Ostaviti da testo naraste još jedno pola sata na toplom. Ja obično zagrejem rernu na 50C i isključim je pa ubacim testo da nadodje.

Umutiti jedno celo jaje s jednom kašikom vode i time premazati testo pred pečenje. Posuti krupnom solju.

Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 180C oko 20-tak minuta, hlepčići treba da dobiju zlatno-žutu boju.


Izvaditi ih iz pleha i ostaviti da se prohlade na rešetki.

A zatim... što se mene tiče mogu se jesti i tako, bez ičeg, ali moram da napomenem da su savršeni uz ajvar i feta sir. Ja ću tu da stanem a sve ostale kombinacije prepuštam vama! Prijatno <3<3<3



©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар