понедељак, 1. октобар 2018.

Jednostavni kolač sa šljivama


Moram priznati da ovu vrstu kolača volim iz jednog prostog razloga - prvo, lako i brzo se naprave, drugo, može s bilo kojim voćem, treće, ne isprljate gomilu sudova, i četvrto - to su već tri ozbiljna razloga da nastavim dalje s istraživanjem na ovu temu voćnih kolača. A ovaj je stigao da uhvati zadnju turu ovogodišnjih šljiva dok se sezona bundeva ozbiljno zahuktava. 


Potrebno je:
100 g šećera
115 g maslaca sobne temperature
140 g brašna
1 pakovanje (10 g) praška za pecivo
prstohvat soli
2 jajeta
1 kašika vanil šećera
+
15-tak komada šljiva
1 kašičica cimeta
1 kašika šećera
sitno rendana korica 1/2 limuna
+
malo prah šećera



Ovo su količine namenjene za kalup prečnika 22 cm, prilično respektabilna količina kolača kada su u pitanju 4 osobe, ako planirate da imate kolač za više osoba i dva dana, preporučujem da mere duplirate i pečete u kalupu prečnika 28 cm ili pravouganom plehu dimenzija 25x35 cm.

A sada najzabavniji deo:
Rernu uključiti da se zagreje na 200C. Dno kalupa obložiti papirom za pečenje, ivice premazati maslacem i posuti s malo brašna, višak brašna otresti.

Omekšali maslac umutiti sa šećerom i vanilom. Dodati dva cela jajeta, prstohvat soli i brašno prosejano s praškom za pecivo. Jesam li sve pobrojane sastojke utrošila?! Sem šljiva ofkors?! Rekla bih da jesam, pa da nastavim...

Testo bude malo gušće ali to je ok. Izručite ga u pleh i poravnjajte. Preko gusto poredjajte očišćene polutke šljiva i malo ih utisnite u testo. Pospite ih 1 kašikom šećera, sitno rendanom koricom pola limuna i jednom kašičicom cimeta. Ili više cimeta ako volite...

Kolač ubacite u rernu, temperaturu smanjite na 180C i pecite ga jedno 45 minuta, treba lepo da porumeni i ivice se lagano odvoje od pleha. Pečen kolač izvadite iz kalupa i ostavite da se prohladi.


Kako u kolač ne idu ni mleko, ni jogurt, a bome ni mlaćenica, nemojte očekivati da kolač bude onako sundjerasto mek, meni se jako svideo jer je sav hrskav ali nije od onih suvih koji daaave i traže šolju čaja da protera zalogaj.

Zaboravih da kažem da ono malo prah šećera pospete po površini ako ste raspoloženi, ja nisam bila!:)  <3<3<3



©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар