понедељак, 24. септембар 2018.

Lisnata pogača - ukraden, pa prerađen recept

😀

Malo, malo pa gdin Đ. poželi da mu njegova mama spremi lisnatu pogaču. Dobro de, zna se kako je neraskidiva veza majki i sinova, ali ni ja ne bih bila snajka kad se i tu ne bih umešala :) Nije da se žalim što mi svekrva kuva, samo moram priznati, imam bolestan odnos prema drugim ljudima koji kuvaju u mojoj kuhinji... ne volim, pa to ti je! 

I tako, rešila sam - jeste da je nisam pravila jedno dvajes godina, jeste da je i ne volim bog zna kolko, jeste da nisam ljubitelj "takvog" hleba, ali napraviću je, napraviću tu lisnatu pogaču i ima da bude bolja od one koju njegova mama pravi MORE! Sva sreća te je Nale sa Coolinarije to veče bila na telepatskoj vezi sa mnom i na Fejsbuku objavila svoj recept za lisnatu pogaču. A ona onako rumena (pogača, ne Nale!), razlistala se za sve pare, ma odmah sam znala da će biti dobra. Jedini problem koji se tu javio je što reeetko kad pročitam recept do kraja. U stvari, pročitam sastojke i još dok ih čitam ja ih pakujem u svojoj glavi gde šta treba da ide i s čim, a sam postupak - ma daaaaj, pa valjda znam da kuvam! Tako je ova pogača kod mene završila sasvim drugačije spakovana nego što je to u originalnom receptu. I ništa joj nije falilo. Bila je sa-vr-še-na! 

Znam ja vrlo dobro da ste sve odlične domaćice i da svaka od vas lisnatu pogaču može da napravi u po noći bez muke, ali evo i ovaj recept, vama da se nadje a meni da pravi  zazubice jer treba da skinem još dve kile pre početka srpske lige šampiona (čitaj: sezone slava i proslava!), a posle... ajde Jovo nanovo! 



Potrebno je:
500+50 g mekog belog brašna
1,5 kašičica soli
1 pakovanje suvog kvasca (10 g) ili 20 g svežeg
2 dl mlakog mleka
2 dl mlake vode
1 kašičica šećera
5 kašika ulja

Za premazivanje testa:
125 g maslaca ili margarina, prilično mekog

Za premazivanje pogače:
1 žumance
2 kašike vode



Pomešati mlaku vodu i mleko, dodati kašičicu šećera i kvasac. Ostaviti par minuta na toplom da se kvasac aktivira (ovo važi ukoliko koristite suvi, ako koristite sveži kvasac trebaće malo više vremena i u njega se mora dodati i par kašika brašna odvojenih od onih pola kilograma).

U vanglicu prosejati 500 g mekog belog brašna, dodati so i promešati. U sredini napraviti udubljenje pa uliti nadošao kvasac i ulje. Zamesiti meko testo, tek koliko da se ne lepi za ruke. Po potrebi dodati još malo brašna mada je onih 50 g više da posipanje radne površine nego za mešenje.

Testo oblikovati u kuglu i prekriti ga vanglicom, te ostaviti da nadolazi narednih pola sata.

Nadošlo testo premesiti pa podeliti na šest jednakih delova. Od svakog dela napraviti kuglicu pa je rastanjiti u krug debljine cca 5 mm. Svaki krug premazati omekšalim maslacem ili margarinom i ređati jedan na drugi. Poslednji krug testa ne premazivati.


Tako složeno testo oklagijom razvući u veliki krug debljine cca 6-7mm. I njega premazati ostatkom maslaca i uviti ga u rolat. Rolat malo razvaljati rukama da dobije u dužini pa ga tankim, oštrim nožem iseći na komade debljine cca 1,5 cm.

Dno okruglog kalupa prečina 24-26 cm obložiti papirom za pečenje a stranice premazati maslacem. Ređati tako da uz ivicu pleha budu uspravno postavljeni komadi testa a u sredini da budu složeni sečenom stranom gore. Ostaviti da testo dobro naraste u plehu, neka bude na toplom mestu bar pola sata.




Rernu uključiti da se zagreje na 200C. Žumance razmutiti u dve kašike vode i time premazati pogaču. Peći je na 200C jedno 5-10 minuta a  zatim temperaturu smanjiti na 180C i nastaviti s pečenjem još cca 35-40 min, zavisi od jačine rerne. Ukoliko površina pogače počne mnogo da tamni, prekriti je alu folijom da ne pregori.


Pečena pogača treba da je lepo rumena i lagana na dodir, kada je lupnete prstima odozdo treba da odzvanja, da zvuči šuplje ;) Izvaditi je iz pleha i ostaviti da se prohladi na rešetki.

Ono što mi se posebno svidja kod nje je da može da se jede bez ičeg, samo uz jogurt. Ima divnu, tanku a hrskavu koricu a sredina joj je kao pamuk - nežna i meka, nimalo suva. Imali smo je za doručak, grickali uz ručak i dokrajčili za večeru. Pardon, ja sam je dokrajčila za večeru, Samo s malo džema od višanja i mleka. Diiiiivota! <3<3<3








©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 




Нема коментара:

Постави коментар