недеља, 7. октобар 2018.

Jafa rolat


Ako niste do sada primetili, rolati su super stvar. Brzo se i lako naprave, ne koštaju puno, a kombinacije ukusa su beskrajne. Garantujem da ste pomislili da je ovo neki rolat s Jafa keksom pa ste se još zapitali kako sam ga to umotala, kad ono međutim - u pitanju je ipak rolat s pomorandžom. Odnosno s džemom od pomorandže. A može i neki drugi džem, kao recimo onaj od kajsije ili čak od šljiva, nećete ništa pokvariti, sem naziva ;) 


Potrebno je za koru:
4 jajeta
100 g mekog belog brašna
4 ravne kašike kakaoa
1 pakovanje (10 g) praška za pecivo
140 g šećera
1 kašika vrele vode
+ 1 dl mleka ili soka od pomorandže (što bi rekli soka od đusa ;) )

Za fil:
400 ml mleka
5 kašika šećera
40 g gustina
100 g čokolade
100 g maslaca
1 kašičica vanil šećera
1 kašika kisele pavlake
+ džem od pomorandže (cca 100-150 g)

Za glazuru:
100 g čokolade
2 kašike ulja
1 prepuna kašika kisele pavlake



Slika pripreme nema jer me mrzelo. Ne dešava se to često, ali eto danas me stiglo mrzilo. Neću se izvinjavam, to me posebno mrzi ;)

Prvo skuvati fil, taman će se ohladiti dok se kora pripremi. Zagrejati 3 dl mleka, posebno izmešati šećer, vanil šećer i gustin pa dodati preostali decilitar mleka. Sve sipati da se skuva gusto, kao puding. Dodati čokoladu i izmešati da se sasvim rastopi pa ostaviti da se fil ohladi. Promešajte ga s vremena na vreme da se ne uhvati korica na površini ili je prekrijte streč folijom.

Odvojiti belanca od žumanaca. Prosejati brašno sa praškom za pecivo i kakaoom, odmeriti šećer. Rernu uključiti da se zagreje na 180C. Veliki pleh od rerne dim. 35x45 m obložiti papirom za pečenje. I krenuti u akciju.

Prvo dobro umutiti belanca, zatim dodati šećer i mutiti da belanca postanu sjajna i čvrsta. Umešati žumanca pa dodati i mešavinu brašna i kakaoa. Na kraju dodati i jednu kašiku vrele vode. Gotovo testo je sjajno i gusto. Izručiti ga u pleh, ubaciti u zagrejanu rernu i peći jedno 15-20 minuta, proveriti čačkalicom da li je gotovo. Izvaditi ga iz pleha i sa sve papirom ga uviti u rolat. Ostaviti da se sasvim ohladi.

Umutiti 100 g maslaca sobne temperature pa dodatavati kašiku po kašiku hladnog fila. Na kraju umešati i 1 veliku kašiku kisele pavlake.

Rolat pažljivo odviti i odvojiti od papira. Koru blago natopiti mlekom ili sokom od pomorandže. Ceo premazati čokoladnim filom. Na jedan kraj rolata, celom dužinom, izdašno sipati džem od pomorandže. Uviti rolat tako da džem bude u sredini.

jedna jedina fotka, sad je našla, i ne sećam se kad sam okinula!

Na laganoj vatri rastopiti 100 g čokolade s 2 kašike ulja, dodati kiselu pavlaku, dobro izmešati da se sjedini i time preliti rolat. Ostaviti da se dobro rashladi i stegne pre serviranja.


Ako vas interesuje kako se prirema džem od pomorandži, recept možete pogledati na blogu Jekin Kapric, savršen je, naročito mi se svidja kao dodatak raznim kolačima i filovima. <3<3<3







©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 



2 коментара:

  1. Opaska za rolat je živa istina. Nikad brže ne možeš doći do zadivljujućeg rezultata. Sem kad je onaj žuti sa džemom od kajsija koji meni nikad ne uspeva. A što se džema od narandže tiče, u Lidlu je u ponudi engleski, kombinacija sa đumbirom, za svaku preporuku.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Očas posla poslastica za celu porodicu! I ne mogu da verujem da te neće običan žuti rolat :) kako bre Olgice ne ide?! Imaš kod mene onaj recept za rolat s džemom i pavlakom, ništa prostije od toga a ukus je fantastičan. Evo link: http://vikendkuvarica.blogspot.com/2019/03/rolat-s-dzemom-i-pavlakom.html Baš bih volela da ga isprobaš <3

      Избриши