недеља, 2. септембар 2018.

Burek


Sad, znam da ovim nazivom vredjam sve Bosance ali kod ovde prave burek i sa eurokremom! Neću vam reći kako je ovo jedini burek koji pravim i jedem jer ipak više volim pošten, fino masan, dobar pekarski burek! Kad ga zagrizeš korica da puca pod zubima a u sredini da je mek i sočan, e to je prava stvar! Ipak, burek pripremljen na način koji ću vam dati je najpribližniji tom pravom pekarskom, a daleko ga je lakše napraviti. Čak mi je lakše njega spakovati nego bilo koju pitu sa sirom, pa vi sad vidite...



Potrebno je za 4 osobe:
1/2 kg debljih kora za gibanicu (mogu i tanke)
400 g belog sira
300 ml vode
120 m ulja
1 kašičica soli (ili manje)
+2 kašike ulja za podmazivanje pleha




Kalup prečnika 26 cm premazati s dve kašike ulja. Rernu zagrejati na 200C.

U vanglici pomešati ulje, vodu i so. Količina soli zavisi od toga koliko je sir slan, pa povedite računa. Sir izdrobite ili izgnječite viljuškom.

Pleh prvo obložite s dve kore tako da padaju preko ivica pleha. Dobro ih pospite mešavinom ulja i vode. Svaku koru umočite u vodu i ulje, malo otresite, zgužvajte kao za gibanicu (nikako ne sabijajte već ostavite tako vazdušaste) pa redjajte u pleh jednu do druge. Zatim pospite polovinom sira. Preko poredjajte drugi red kora i pospite ostatkom sira. Sve lepo ušuškajte i zatvorite onim prvim korama koje su ostale da vise preko ivica pleha. Spakovan burek preliti vodom i uljem, dovoljno je kašika-dve, samo da gornje kore ne ostanu suve.


Burek peći na 200C oko 35-45 min, treba fino da porumeni i da se odvoji od ivica pleha.


Pečen prevrnuti na tacnu i ostaviti da se kratko prohladi, iseći na četvrt i navaliti!


Kako je burek prilično jaka i masna hrana, po pravilu se razblažuje jogurtom. Mada je meni hladno mleko uz burek sa sirom daleko bolje.

Ajd' pa prijatno, nemam se kad više s vama razgovarati, čeka me lenčarenje jer sam se juče preradila! A i teta Mirka me već vikala na kafu... <3<3<3




Photo by Maja Fligić, septembar 2018.

Photo by Maja Fligić, septembar 2018.

© Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.




Нема коментара:

Постави коментар