субота, 22. септембар 2018.

Voćna galeta br. 2


Izgleda da sam ovih dana sva nešto u nastavcima :) prvo Lenja pita na drugačiji način a evo sad i Voćna galeta. Razmišljala sam da li da stavim i ovaj recept, ali eto,može mi se ;) Ova kombinacija voća mi je skroz legla, a galeta kao i svaka galeta, napravi se očas posla. Proverite pa javite! 




Potrebno je: 

375 g mekog brašna
prstohvat soli
1,5 kašika šećera
180 g hladnog maslaca
2 jajeta
3-4 kašike hladne vode


Za fil: 

4 kašike džema od kajsija
3 kašike prezli
2 krupnije kruške, 
2 krupnije kisele jabuke
5-6 krupnih, zrelih smokvi
sok od jednog limuna



Ovo je upola veća mera nego što inače pravim, ali je više nego dovoljna za šest-osam osoba sa ozbiljno niskim šećerom. 


Procedura je sledeća: u vanglicu prosejati brašno, umešati so i šećer, u udubljenje sipati razmućena jaja, seckani hladan maslac i 3-4 kašike ledeno hladne vode. Brzo zamesiti testo, tek koliko da se svi sastojci sjedine, nije potrebno daviti ga i gnjaviti ga. Od testa oblikujte kuglu, malo je spljoštite, uvijte je u streč foliju i ostavite da se testo odmori u frižideru bar jedno pola sata. 


Za to vreme pripremiti voće. Jabuke i kruške oljuštite i isecite na listiće debljine oko 2-3mm. Prelijte ih sokom od limuna i dobro izmešajte kako ne bi pocrneli. Smokve isecite na četvrtine ukoliko su krupne ili na polovine ako su one sitnije. Sami procenite da li je potrebno i ljuštiti ih ili ne. 


Rernu zagrejte na 220C. Pripremite veliki pleh od rerne. 


Direktno na papiru za pečenje razvucite testo na debljinu od cca 4-5 mm. Neka bude pravougaonog oblika. Prebacite ga sa sve papirom u pleh. Premažite ga džemom ali tako da 2-3 cm od ivice ostane slobodno. Preko džema pospite 3 kašike prezli. Odozgo poredjajte voće, neka smokve budu na vrhu. Dodatni šećer nije potreban, smokve će se pri pečenju gotovo sasvim karamelizovati a i džem je već dovoljno sladak. Ivice galete savijte ka unutra a uglove malo slepite kako se ne bi otvorili pri pečenju i kako fil ne bi curio. 




Galetu peći jedno 40-tak minuta na, prvih desetak na 220C a kasnije možete smanjiti na 180C. Testo treba blago da porumeni a voće mora biti sasvim pečeno i meko.



Pečenu galetu izvaditi iz pleha i ostaviti da se ohladi na rešetki. Služiti je mlaku ili sasvim hladnu, svejedno, podjednako je dobra. 


Kao i uvek kad mi se ukaže prilika, napravim sebi preliv od kisele pavlake i malo prah šećera sa vanilom, natrpam to preko voća i... ma nek ide život! <3<3<3




©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 





Нема коментара:

Постави коментар