недеља, 1. јул 2018.

Piri Piri piletina


Jedva čekam da vam iskucam recept za ovu piletinu. Savršena je. Ali stvarno! Ako vas je ovde namamio naziv jela evo ga i objašnjenje: na svahiliju piri piri znači papričica papričica ;) pa samim tim vam je jasno i poreklo - magična Afrika. Svoje korene ovo jelo vuče iz Angole, Mozambika, Namibiije, Južne Afrika pa i Portugalija je jednim delom zaslužna, osnova su sok od limuna, ljuta papričica (a kako drugačije!), maslinovo ulje i piletina, naraFski. 

Potrebno je za 4 osobe:
celo pile od najmanje 1,5 kg, ili piletina u komadima, ili belo pileće meso, onoliko koliko je dovoljno za 4 osobe

Za marinadu:
jedna manja glavica crnog luka (ili srebrnjaka)
2 čena belog luka,
1 ljuta papričica (ali onako baš ljuta)
1 krupniji limun ili 2 manja
6 kašika maslinovog ulja
1,5  kašičica soli
1/2 kašičice bibera
1/2 kašičice svežeg, rendanog djumbira
1 kašičica dimljene mlevene paprike
1/2 kašičice origana

Za saft:
1 kašičica gustina
malo vode
peršun / korijander

Prilog:
Najbolji krompir iz rerne




Ajd prvo da krenem s napomenama kako se posle u receptu ne bih skroz pogubila. Ja sam pripremala pola pileta, ali neka vas slike ne zavaraju, bilo je teško minimum kilo! Majka i tajka kad ih odgaje onda imaš šta da pojedeš i od pola pileta ;) Možete da koristite i piletinu u komadima, recimo samo batake i karabatake ili samo belo meso, kako volite i šta volite.

Što se ljute papričice tiče trebala bi da bude čili papričica, crvena, ali može da posluži i bilo koja samo da je baš ljuta. Umesto svežeg, rendanog djumbira stavite malo manje od 1/2 kašičice djumbira u prahu. Takodje umesto dimljene paprike (koja je moj apsolutni favorit) može i slatka aleva paprika. Toliko.

Crni i beli luk sitno iseckati i staviti u činiju, dodati iseckanu ljutu papričicu, sitno rendanu koru od 1/2 limuna, sok od jednog krupnog ili od dva manja limuna, 6 kašika maslinovog ulja, so, biber, djumbir, mlevenu papriku i na kraju Džej - origano. Sve dobro promešati.



Piletinu oprati i posušiti kuhinjskim ubrusom. Dobro je premazati marinadom, staviti je u činiju, preliti ostatakom marinade, prekriti činiju streč folijom i ostaviti je na hladnom minimum jedan sat (poželjno je i duže a idealno bi bilo da odstoji tokom noći). Meso par puta okrenuti kako bi se ravnomerno mariniralo.



Piletinu prebaciti u vatrostalnu posudu, preliti marinadom, prekriti alu folijom i peći u rerni na 200C dok piletina ne omekša, recimo jedno pola sata, možda malo duže, zavisi da li pečete celo pile, batake i karabatake ili belo meso koje se najbrže ispeče. Sklonite foliju i ostavite da se piletina zapeče, da poooooorumeni, onako da je na oko skroz njami! Gotovo meso izvadite na tanjir.

Što se moče tiče, možete je preliti preko piletine takvu kakva jeste ali ja sam je ovako: prvo sam ocedila sav višak masnoće, pored ulja pile je pustilo svoju masnoću pa ju je bilo previše. Ostatak moče sam prebacila u šerpicu (ako želite moču možete i da procedite ali ja volim sve te komadiće), dodala sam 1 kašičicu gustina, vratila na vatru da proključa. Ako vam je saft pregust dodajte malo vode. Probajte, možda će trebati malo soli, meni je bio ok. Ovako pripremljenim saftom prelijte piletinu. Sve bogato pospite sitno seckanim peršunom. U stvari, to bi trebao da bude korijander ali na pijaci u VinčU juče nije bilo korijandera a kad će ga bude niko ne zna! Kolevka civilizacije, pih, korijandera ni na vidiku, sledeće godine ga sejem u bašti.

Kažu da se ova piletina po pravilu služi s kriškama limuna, pa ko voli sve još prelije. Ja servirala ali nam je sos bio dovoljno kiseo i bez dodatog limuna.

Mi smo uz Piri Piri imali i najbolje krompire iz rerne. Pa onako: na viljušku malo piletine sa pripadajućom hrskavom koricom, pa komadić krompirića, pa sve zajedno umočiš u saftić, a ono "mmmmmmm" se na kraju podrazumeva.

Prste da poližeš! <3<3<3

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

2 коментара:

  1. Ljutu papričicu ću da nabavim (može li ona kišeljena sa grožđem - baš je ljuta, a imam je dosta), dimljene slatke immmmam prilično (možeš da dobiješ malo i ti), volimo piletinu iz rerne, tako da je ovaj recept došao u pravom trenutku. Možda oko korijandera zapne, daleko mi je Skadarlijska pijaca, tamo se često nađe.U svakom slučaju biće isprobano, a već je viđeno za jednu večeru u proširenom sastavu.

    ОдговориИзбриши