уторак, 26. јун 2018.

Krambl sa šljivama i kupinama


To je bila mrtva trka izmedju knedli sa šljivama i krambla sa šljivma i kupinama. Na kraju je ipak presudila jednostavnost pripreme, tu je krambl neprevazidjen! Puno volim zapečeno voće, a ako ste i vi u tom društvancetu, evo recepta koji će vam pomoći da se otarasite viška voća iz zamrzivača. 



Potrebno je:
1 kg šljiva (svežih ili iz zamrzivača)
300 g kupina (svežih ili iz zamrivača)
3 kašike šećera
1 kašika vanile
1 puna kašika gustina

Za krambl:
200 g mekog belog brašna
50 g ovsenog brašna
50 g mlevenih oraha
100 g šećera
130 g maslaca
trun soli
1 kašičica vanile



Rernu zagrejte na 180C. U vatrostalnu posudu izručiti šljive i kupine, posuti ih vanilom i šećerom, promešati, preko voća prosejati gustin pa i njega umešati u voće, neka ga ravnomerno obloži.

Ako nemate ovseno brašno, jednostavno u multipraktiku sameljite ovsene pahuljice. Ja volim da ih sameljem malo krupnije, da ne bude baš baš brašno.

Pomešajte belo i ovseno brašno i mlevene orahe. Dodajte so, šećer i trun soli. Hladan  maslac iseckajte na kockice, ubacite u brašno i zamesite mrvičasto testo. U stvari, brašno i orahe dobro utrljajte izmedju dlanova u maslac da dobijete mrvice.

Mrvice ravnomerno rasporedite preko voća, lepo ga ušuškajte.


Krambl peći jedno pola sata na 200C, mrvice treba fino da porumene, a voćni sokovi će izbiti iz krambla. Zato je bolje da je činija malo dublja kako vam ne bi curilo po rerni.


Gotovu poslasticu ostavite da se ohladi do sobne temperature (ja okrajak smandrljam dok je još vreo!) i poslužite je posutu s malo prah šećera ili uz kuglu sladoleda. A može i kisela pavlaka umućena s maaaalo vanile. Kako ko šta voli.


Kod krambla mi se posebno svidja što je nemoguće odseći i servirati uredno parče ;) te se stoga uopše i ne trudim da to bude isečeno po peesu. Divota! <3<3<3





©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар