понедељак, 16. децембар 2024.

Čoko - oranž kolač


Ovo je kolač koji sam prvi put probala kod kuma Ivone za neki tamo Nikoljdan, a ona ga, inače, redovno pravi. Po njenom receptu radila sam ga pre par godina i bila prezadovoljna. Ali, kao što to kod mene redovno biva s tim receptima zapisanim na papiriće, kad ti treba, nigde ga nema. Da ne bih davila kumu u po noći, ja ti lepo na internet, pa na siguricu - blog Mystic Cakes, jer mi se sve činilo da sam baš taj recept usnimila na jednoj od Natalijinih fotografija. Njen recept se malo razlikuje od onog po kojem sam ranije pravila (idu i kora i mlevena pomoranža u fil, i pečeni orasi umesto regularnih), ali je to malo dalo puno na ukusu. Ja prezadovoljna! 

I kad sam već vršljala po njenom blogu, klik tamo, klik vamo, oooo vidi Mak rozen, i to bih mogla da napravim, aaa što joj ovo fino izgleda, Lešnik bajadera, pa ove korpice od kornfleksa nisam jela brat bratu jedno trideset godina, moram i to! I tako... sve sam to, na kraju krajeva, i napravila. Negde nešto dodala, nigde ništa oduzela, nešto što jednostavno mora po mom, to je moralo po mom, tako da ćete narednih nekoliko dana imati gomilu Natalijinih recepata ali u mojoj izvedbi. Koja je, usput budi rečeno, daleko od njene perfekcije.  Zato, ako mislite da su ove moje fotografije odlične, molim vas, ne idite na njen blog da upoređujete, to se uporediti ne može. 

(recept za Jafa rozen kolač, Mystic Cakes) 

Potrebno je: 
1 pakovanje kora za rozen tortu 

3 dl vode
200 g šećera
1 kesica (10 g) vanil šećera
250 g maslaca 
150 g čokolade 
1 pomorandža
200 g pečenih, mlevenih oraha
200 g mlevenog keksa 

Za glazuru:
150 g čokolade
4-5 kašika ulja

Slični recepti:

- Rozen torta








- Kocke od alve







Napomene: 
- uvek koristim kore za rozen tortu Bradić, ukus im je najpribližniji onim domaćim i, što je najvažnije, nisu žilave
- za posnu varijantu koristiti margarin i posni keks. 
- ako vam se kora pomorandže teško renda, ubacite pomorandžu na jedno 15-20 minuta u zamrzivač, posle je sve ladna voda. 
- ovo je izuzetno izdašna mera, dobije se baš, baš puno kolača. Možete ga zalediti u dobro zatvorenoj posudi, ništa ne izgubi na ukusu. 

U šerpu sipati vodu, šećer i vanil šećer i sve kuvati koliko da se šećer sasvim rastopi. Koru jedne pomorandže narendati na sitno rende, pomorandžu oljuštiti i usitniti bilo u blenderu ili štapnim mikserom. Premeriti sok, neka ga bude 150 g, sve što je preko - popijte!

U šećerni sirup dodajte maslac i čokoladu i kuvajte na srednjoj temperaturi 4-5 minuta, nek lagano vri. Dodajte rendanu koru i kašu od pomorandže. Ostavite još minut - dva da prokuva. Na kraju umešajte pečene mlevene orahe i mleveni keks. Nek sve zajedno blago krčka još koji minut. Skloniti s ringle i ohladiti skoro do sobne temperature. 

Kore filovati sa otprilike 4 kašike fila. Ako vas ne mrzi, premerite ga i podelite na sedam delova, tako će vam svi slojevi biti jednaki. Čak i moje psihoze imaju granicu, ja to, ipak, odokativno, što se da i primetiti :). Svaku koru blago dlanovima pritisnuti da se slepi s filom, a poslednju koru ne filovati, samo je opteretiti nekim plehom, ne mora da bude nešto teško. Kolač ostaviti par sati na hladnom da se stegne.  
 
Za glazuru na sasvim tihoj vatri otopiti čokoladu sa uljem, nek bude lepo tečna. Preliti ravnomerno preko kolača. Ostaviti da se stegne a zatim kolač seći na kocke ili štangle. 


©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2024. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар