среда, 4. децембар 2024.

Rum punč štangle


Recepata za ove štanglice je prepun internet a znaju da se poprilično razlikuju. Ove su rađene po receptu sa bloga Bakina kujna iz jednog prostog razloga: korice su sa maslacem, dobro ih znam, seku se savršeno! Inače, kolač je idealan za sve one koji su alergični na orašaste plodove, jer ih nema ni gram! 
 

Potrebno je za I koru:
6 jaja
100 g šećera
100 g otopljenog maslaca
120 g brašna
1/2 kesice praška za pecivo (5g)

Potrebno je za II koru: 
3 jajeta
50 g šećera
50 g otopljenog putera
60 g brašna
1/2 kašičice praška za pecivo 

Potrebno je za fil:
II kora, usitnjena
120 g maslaca
80 g prah šećera
2 kašike kakaoa
5-6 kašika ruma (što više - to bolje)
nekoliko kašika džema ili, još bolje, marmelade

Za preliv: 
100 g bele čokolade
30 g rubi čokolade u kapljicama
par kašika ulja
(druge dve verzije preliva date su na kraju recepta)
Veliki pleh dim. 35x42 m obložiti papirom za pečenje. Rernu zagrejati na 180C. 

Otopiti i malo prohladiti 100 g maslaca. Odvojiti belanca u jednu i žumanca u drugu vanglicu. Prvo dobro umutiti belanca, nek budu čvrsta na dodir. Ne zamarajte se pranjem žica od miksera, samo se prebacite na mućenje žumanaca. Dodati im 100 g šećera, kad se šećer rastopi, dodati i otopljeni maslac i na kraju brašno prosejano sa praškom za pecivo. Varjačom pažljivo umešati sneg od belanaca. Koru peći desetak minuta na 180C, nek malo porumeni, a na dodir treba da bude čvrsta. Pečenu koru prohladiti i preseći na dva dela. 

Za drugu koru pripremiti manji pleh dim. 35x25 cm, obložiti ga papirom za pečenje. Rerna je i dalje na 180C. Postupak pripreme ove kore je identičan prethodnoj. Hladnu koru iseći na sitnije komade i dobro natopiti rumom. Umutiti 120 g omekšalog maslaca sa 80 g prah šećera i 2 kašike kakaoa. U to dodati usitnjenu i rumom natopljenu koru. Izmešati. U smesu dodati 2-3 kašike džema ili marmelade (ja sam stavljala od kajsije), džema dodajte koliko je potrebno da se dobije fil koji nikako ne sme da bude previše redak, već da može lepo da se nanese na koru.

Donju koru premazati tankim slojem džema, dovolje su dve dobre kašike. Preko džema staviti fil i poklopiti drugom korom. Blago je opteretiti kako bi se kore slepile sa filom. Ostaviti par sati na hladnom da se sve stegne. 

E, sad glazura: ja sam pravila onu najjednostavniju moguću varijantu, a opet, mislim da nisam pogrešila jer rubi čokolada ima taj blagi ukus maline čiji ekstrakt, inače, dodajemo u klasičnu glazuru. Ruma ovde nema, ali sam ga, zato, sasvim dovoljno srgala u fil. Dakle, na sastim tihoj vatri otopila sam 130 g bele čokolade sa 30 g rubi čokolade u kapljicama (ima je u bolje snabdevenm radnjama zdrave hrane i cena je kao i za svaku drugu čokoladu za kuvanje).  Dodati 3-4 kašike ulja, koliko da čokolada bude lepo tečna. Preliti preko kolača. Za tamnije šare na kolaču, odvojila sam jedno dve kašike od glazure, dodala još malo rubi čokolade i time našarala. 


Klasična punč glazura iz originalnog recepta:  
Dobro umutiti jedno belance sa 200 g finog prah šećera. Dodati 1 kašiku ruma i par kapi ekstrakta maline. Preliti kolač i seći ga tek kad se glazura osuši. 

Punč glazura na moj način: 
200 g finog prah šećera sipati u šerpicu, dodati jedno 30 g sasvim omekšalog maslaca, 1 kašiku ulja, malo ruma i par kapi ekstrakta maline. Potom lagano, malo po malo dodavati kipuće vrelu vodu, kašiku-dve, a zatim bukvalno kap po kap, otprilike ne ode više od 3 kašike vrele vode. Mešati da se sve lepo sjedini a maslac sasvim otopi. Da bi se sve lepo sjedinilo, ja šerpicu držim na pari, i mešam dok ne dobijem ne previše tečnu glazuru. Time prelijem kolač i ostavim na hladnom da se sasvim osuši.  



©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2024. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 





Нема коментара:

Постави коментар