понедељак, 1. јун 2020.

Irski kuglof s kafom


Ima dosta vremena otkako sam ga prvi put pravila a za recept ste ostali uskraćeni jer su mi fotke bile zaista loše. Baš loše. Zato je sačekao kišni maj i klimu upaljenu na grejanje umesto hladjenje, i baš je prijao... mirisan, ukusan, mek, jednostavno savršen za ljubitelje "lebastih" kolača. 


(izvorni recept)
Potrebno je:
350 g mekog belog brašna
1 kesica praška za pecivo
2 izdašne kašike kakaoa
200 g šećera
1 pakovanje vanil šećera
1 kašičica instant kafe (nes ili slično)
6  jaja
250 g maslaca sobne temperature
50 g seckane čokolade
75 m viskija ili slične žestine (vinjak, konjak, štok)
+
za prelivanje
50 g čokolade
1-2 kašike ulja



Uključiti rernu da se zagreje na 180C. Kalup za kuglof prečnika 24-26 cm premazati maslacem ili uljem pa posuti brašnom. Višak brašna istresti iz kalupa. Ukoliko koristite silikonske kalupe, njih nije potrebno premazivati ičim.

U vanglicu prosejati brašno sa praškom za pecivom i kakaoom. Dodati šećer i vanilu. Izmešati, napraviti udubljenje pa u sredinu razbiti jaja, naseckati maslac i dodati viski. Sve dobro izmutiti mikserom dok se smesa ne ujednači.

Dve trećine smese sipati u kalup, preko posuti seckanu čokoladu a preko nje izliti ostatak testa.



Kuglof peći oko sat vremena na 180C, na donjoj rešetki. Prilično će da naraste pa ukoliko primetite da postoji šansa da po površini zagori, prekrijte ga parčetom papira za pečenje.



Proverite da je kuglof pečen tako što ćete u najdeblji deo kolača zabosti čačkalicu ili drveni štapić za ražnjiće. Ukoliko izadje suv - kuglof je pečen, ukoliko se na njega nalepilo testo, vratite sve u rernu da se još dopeče.


Pečen kuglof ostavite u kalupu još jedno pola sata a zatim ga prevrnite na tacnu. Ostavite da se sasvim ohladi pa ga prelijte čokoladom: otopite na sasvim tihoj vatri čokoladu i dodajte joj ulja koliko da bude lepo tečna, recimo kašiku-dve. Sve dobro izmešajte i prelijte preko kolača.

Ja ovakve čokoladne poslastice mnogo volim da prelijem kiselom pavlakom s malo šećera i vanile. U stvari, kad malo bolje razmislim, prelijem ih s mnoooogo kisele pavlake :)




Kuglof dodatno ukrasite po želji :) Meni je bio super uz mleko za doručak ili kao kolač uz  kafu. Mada je meni sve od hrane super! <3<3<3

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2020. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


2 коментара: