понедељак, 15. јун 2020.

Karbonara / Spaghetti Carbonara



Prvo i osnovno: ukoliko imate strah od "živih" jaja u hrani, molim da preskočite ovaj recept jer se Karbonara priprema upravo sa termički neobradjenim jajima. Ono što je karakteristično za ovo tradicionalno italijansko jelo, "staro" tek 60-70 godina, je da količina sosa nije presudna, ono što je važno je ukus koji daje testenini. S toga ne očekujte da u ovom jelu špagete "plivaju" u sosu ali s punim pravom očekujte divan, kremast, pun ukus ove klasike. U originalu se karborana priprema sa slaniniom od svinjske obrazine, ali u  nedostatku iste može poslužiti i pančeta, birajte masnije parče. Moja je bila prilično mesnata pa sam dodala i par kockica domaće dimljene slanine i to samo masnoće, bože što je to zamirisalo. Sledeća napomena bi bila da možete koristiti i parmezan i pekorino, šta vam više odgovara. 


Potrebno je za jednu osobu (ovako mi lakše):
80 g špageta
40-50 g pancete isečene na kockice
1 jaje
1/3 šolje sitno rendanog parmezana
so samo za vodu, ne soliti ništa više sem vode
biber, sveže mleven
i još bibera
a još i parmezana


Špagete obarite u slanoj vodi, prema uputstvu s pakovanja, vodeći računa da ostanu al dente. Obično će vam za taj posao trebati 8 minuta. Odolite želji da u vodu u kojoj kuvate testeninu dodate ulje (ne znam odakle pa se taj običaj odomaćio u kuhinjama), nema potrebe jer će ulje obložiti testeninu i sprečiti sos da se upije. Dakle bez ulja! Dok se kuva, testeninu promešati par puta kako se ne bi slepila.

Pancetu iseći na kockice, slobodnim stilom. Ubaciti je u tiganj pa onda tiganj na srednju vatru, potiho, da se iz slanine izvuče sva masnoća a da ona postane fino hrskava. Ko voli, u slaninu može da ubaci i čen-dva neoljuštenog belog luka, onako samo zgnječenog nožem, pa kad pusti miris izvaditi ga. Ja ne volem pa i ne stavljam. Tiganj zatim skloniti s vatre i tek malo sve prohladiti. Ukoliko je slanina bila masnija, odvaditi višak masnoće iz tiganja (utapkajte je ubrusom ili odlijte) ali nek ostane otprilike 1 kašika u tiganju.



U posebnoj činiji razmutiti celo jaje i dodati mu sitno rendan sir i sveže mleveni biber.


Kuvane špagete direktno iz vode prebaciti u tiganj sa slaninom, nije potrebno cediti ih, naprotiv, ionako će nam trebati za sos i malo vode od kuvanja.


Špagete izmešati u tiganju jedno desetak-dvadest sekundi, samo da danu od vreline, a zatim ih preliti jajetom i sirom. Nastaviti s brzim mešanjem kako bi se sve lepo sjedinilo. Ukoliko ocenite da je testenina i dalje malo suvlja, dodajte one vode od kuvanja, puna je skroba i lepo će zgusnuti sos. Ne preterujte, kao što rekoh ovde špagete ne plivaju u sosu!



Opet sve obilno pospite sveže mlevenim biberom i naravno još parmezana, njega bar nikad dosta!

Ovo jelo je nastalo u Rimu i okolini sredinom prošlog veka, varijacije su brojne počev od toga koja vrsta slanine se koristi, da li samo žumanca ili cela jaja ili pola-pola, pa do toga da se dodaje i pavlaka za kuvanje netipična za ovo jelo. Za mene ipak najbitinije: bez origana i kečapa, molim! <3<3<3






©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2020. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 



Нема коментара:

Постави коментар