понедељак, 27. април 2020.

Banini



Kolač koji je dobio ime po istoimenom kupovnom keksu, pa mi bezveze skorz bilo da mu naziv menjam. Mada su u belom svetu poznatiji kao Thumbprint cookies a kod nas malo manje i pod nazivom Dugmići. Kako god, ja ih napravih :) konačno! Prošle godine sam imala peh jer, koza kakva jesam, smatrala sam da recept nije najbolji jer, o zaboga!, ide šest šoljica brašna, a to je po mom  cenjenom mišljenju bilo previše. Pa sam lepo smanjila količinu brašna a kao krajnji rezultat sam dobila pogačice punjene džemom. Ukusne doduše, ali ipak nije to bio onaj kolač koji sam želela. I onda, sledeći vikend ponovo krenem u akciju i krenem s banini kolačem a umesto njega napravim tri vrste (Dugmiće ždžemom, Dugmiće s lešnicima i karamel kremom i kao koleteralnu štetu Badem kolačiće) a ovih baninija ostadoh željna. Da nije ove korone, ko zna kad bih se opet rešila da ih pravim. Doduše, da nije ove korone i izolacije, ko zna da li bih ikad imala ovoliko kilograma :) :) :) 


Potrebno je:
3 jajeta
200 g šećera
1 kesica vanil šećera
150 ml ulja
1 kesica praška za pecivo
sitno rendana kora od jednog limuna (ili pomorandže)
1 kašika kisele pavlake
550 gr mekog, belog brašna
+
džem po izboru
+ malo prah šećera s vanilom



U vanglu usuti 3 jajeta, šećer, ulje, prašak za pecivo, pavlaku, koricu limun, vanilu. Sve izmutiti miskerom pa dodati 400 g brašna. Mutiti koliko da se sastojci sjedine ali voditi računa da mikser ne crkne (ne snosim troškove ukoliko do toga dodje!) Testo izručiti na dobro pobrašnjenu radnu površinu (ostatakom brašna) i zamesiti čvrsto i elastično testo. U zavisnosti od veličine jaja i količine pavlake, može vam trebati manje ili više brašna, ali otprilike, to je ta količina.

Uključite rernu da se zagreje na 180C. Dva velika pleha dim 35x40 cm obložiti papirom za pečenje.

Od testa odvajati komade i oblikovati kuglice veličine krupnijeg oraha, te ih redjati na pleh. Nemojte ih sabijati, malo će da narastu i rašire se prilikom pečenja. U sredini svake kuglice drškom varjače udubite rupicu.




Džem možete sipati u kolače i onako ručno, iz kašičice, ali ja volim da to bude uredno pa ga uspem u kesu za zamrzivač, odsečem kraj i onda ga tako sipam, malo po malo.



Kolače peći 10-15 minuta na 180C, treba da ostanu sasvim beli odozgo ali odozdo da blago porumene. To ćete najlakše proveriti ako ispod kolača podvučete nož i malo ga podignete, pa ako je dno porumenelo, kolači su gotovi.


Ostaviti ih da se prohlade u plehu, posuti ih s malo prah šećera i vanile i eto - to je to! Nit skupo, nit komplikovano!




Ja bih samo jednu napomenu: ako ste od onih u  mozak udarenih kao što sam ja, pa vam se ne svidja to što pola džema ispari pri pečenju i zbog toga kolači ne izgledaju "ko iz burde", a vi ih dopunite džemom čim ih izvadite iz rerne, dok su još vreli. E onda izgledaju baš onako bogato!


P.S. moji su punjeni domaćim džemom od kajsija i francuskom marmeladom. Jedva ubedih gdina Đ. da se ne razvodi od mene jer ove godine ne skuvah ni teglicu džema od pomorandži, a on bogovski pasuje uz ove kolače. To znamo jerbo sam one prve, upropašćene, pravila s tim džemom pa smo se i mi upropastili od  njih. <3<3<3




©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2020. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima, 


4 коментара:

  1. Анониман26. мај 2020. 14:00

    Ahhh, kolač iz '90-tih. Ko zna da li bih ga ikada ponovo napravila da nisam videle ove divne sličice, nije mi ostao u sećanju kao nesto za sva vremena, ali sreća pa se vremena (recepti i ukusi) menjaju :-).
    Fora sa kesom je fenomenalna i sa dodavanjem dzema na vruće kolačiće (jer kome može dzema da nenedostaje :-D )
    Super jeftino, super jednostavno, super ukusno, super brzo, puna kuća kolačića. Meni vise nego dovoljno da ga pravim često.
    I da dodam najiskreniji komentar moje male degustatorke (5god) "mama, ovi kolači su ti kao neka lava (bila tura sa dzemom od kajsija)...mljac, mljac...ukusno!"
    Veliki pozdrav i svaka čast na uloženom trudu i pre svega odvojenom vremenu da sve ovako lepo središ i predstaviš javnosti.
    Slađana

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slađo hvala tebi puno! Menjaju se ukusi i te kako, ima dosta toga što ranije nisam mogla da smislim, a sad i te kako često spremam. Banini su bili pravi keks iz 90-tih, od malo jeftinih sastojaka dobije se gomila keksa a nije tu bilo nečeg pa da se ne vole... A moraš priznati i da si se malo uželela, kao što je to bio slučaj i kod mene :) Novijim generacijama je teško objasniti da su se recepti razmenjivali na papirićima, ceduljicama, na preporuku, sada smo bukvalno zatrpani kuhinjom čitavog sveta i nema toga što nije napisano :) Ali, eto, banini <3

      Избриши
  2. Анониман26. мај 2020. 16:45

    Zaboravih samo da dodam, količinu šećera sam smanjila za 50g i polovinu brašna zamenila integralnim pšeničnim, verujem da je sve to stvar ukusa, ali možda će nekome napomena značiti, meni su takvi malo promenjeni baš potaman. :-)
    Veliki pozdrav još jednom od Slađane

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni je tvoja verzija sasvim ok, i sama sa planirala da isprobam sa ražanim integralnim, verujem da će biti super ukusni. Doduše, u tom slučaju nisam planirala džem nego čokoladni krem, pa ne može baš sve da bude zdravo! :) :) :) Pozdrav Slađo, drago mi je da je tvoja cura uživala!

      Избриши