среда, 8. април 2020.

Musaka od sira



Ovo je super prilog uz bilo kakvo meso a ladno prodje i kao glavno jelo uz dodatak neke salatice, recimo one zelene. Što se samih mera tiče, one mogu biti prilično odokativne, ako više volite bešamela, stavite ga više, ili ako volite više sira... pa znate šta treba da radite.



Potrebno je za 4 osobe:
4 krompira srednje veličine (cca 400-500 g)
+ za bešamel:
oko 80-100 g maslaca
2 kašike brašna
3-3,5 dl mleka
so, biber, muskatni orah
+ jedno 200 g edamera ili nekog sira koji se fino topi
eto, ništa više...
ajd može neki peršun za posipanje ili nešto zeleno da ubije monotoniju na tanjiru



A kad je musaka, onda se zna: red ovog, red onog, preliješ ovim i tras u rernu!

Krompir oljuštiti (ajd i to da napišem da treba da se uradi) pa iseći na tanke listove.

Za bešamel zagrejati maslac (ako nema maslaca onda bolje i ulje nego margarin), dodati brašno i kratko ga propržiti, da blago požuti. Sve naliti mlekom i kuvati par minuta. Sos treba da bude redji jer će trebati u njemu da se skuva i krompir. I bolje da je redji, zgusnuće se u rerni. Posolite, pobiberite i obavezno dodajte malo muskatnog oraha.



Sir narendajte na krupno.

Vatrostalnu posudu malo premazati maslacem (ili uljem) i složiti jedan red krompira. Malo ga posoliti. Preko sipati bešamel i posuti ga sirom. I tako red po red, dokle imate materijala. Sve završiti bešamelom a jedan deo sira ostaviti sa strane.


Musaku metnuti u rernu zagrejanu na 200 C, na toj temperaturi je držati dok ne proključa a onda smanjiti na 150C. Peći je dok se ne ispeče - bocnete viljuškom u sredinu pa ako je krompir mek, onda je gotovo, ako se otima, vratiti je da se dopeče.




Pred sam kraj pečenja posuti je ostatakom sira i sve zajedno dopeći još jedno desetak minuta.

Ovo jelo se jede odmah, dok se sir raaaaazvlači za viljuškom. I vodite računa o količini koju možete pojesti za jedan obrok jer se ovo jelo ne podgreva, kao ni sva ostala s krompirom.




P.S. Rodio mi vlašac i ove godine pa sam sve posula njime. Ma divota...<3<3<3

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2020. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 



Нема коментара:

Постави коментар