уторак, 21. април 2020.

Bečke šnicle i još po nešto



Sva sreća te ova pohovana jela spramam svake prestupne godine! A poslednji put Bečke sam pravila pre ravno pet godina, nije da pamtim već lepo stoji tamo na Coolinarici :) sa sve vremenskim pečatom :) 

Pitam se da li postoji iko da mu je prva asocijacija na Bečke šnicle nije ona ogromna, popularno zvana "slonovo uvo"  koja je služena nekada u kafanama. U većini slučajeva je bila veća i od samog tanjira, saaaavršeno tanka i hrskava, uz obavezan pomfrit i tartar sos. I moram priznati, baš sam ih se uželela...


Potrebno je za 4 osobe:
4 teleće ili juneće šnicle od buta, što veće, tanko sečene, napomenite mesaru da vam trebaju za pohovanje
so i biber

Za pohovanje:
brašno
oko 100 g prezli
2 krupnija jajeta

Za prženje:
poprilično ulja

Ostalo što pasuje uz Bečke je krompir u bilo kom obliku, bareno povrće (kao hranimo se zdravo i imamo balans sa pohom ) i nešto kao Tartar sos a za koji je potrebno:
4 komada kiselih krastavčića srednje veličine
oko 100 g majoneza
1 kašika kisele pavlake
biber
3 kašičice narendanog rena
1 čen belog luka
mirodjija



Šnicle posušiti ubrusom, dobro izlupati tučkom  za meso da budu tanje, posoliti i pobiberiti.

Pripremiti tri tanjira sa smesom za poh: u jednom je brašno, u drugom su rukom umućena jaja i u trećem su prezle.

U dubljem tiganju zagrejati ulje, nek ga bude jedno santimetar u posudi. Neka ne bude previše vrelo, već onako, na srednjoj vatri.

Svaku šniclu prvo dobro uvaljati u brašno, zatim u jaja i na kraju izdašno ih uvaljati u prezlu.


Obično pržim jednu po jednu, dve ionako teško da mogu da stanu i u veći tiganj. Šnicle pržim na srednje jakoj vatri, poklopljene, kako bi meso omekšalo. Kad porumene s donje strane, okrenuti ih da se zapeku i porumene i s druge. Pečene slažem u vatrostalni sud i držim na toplom do služenja.


Što se sosa / preliva tiče, to ide prilično brzo i jednostavno: iseckati sitno kisele krastavčiće i umešati ih u smesu od majoneza, pavlake i svih ostalih sastojaka. Ako volite više rena, dodajte više! Ako nema kiselih krastavčića onda može i svež krastavac. Ništa ne fali :)

Mi smo slatko ručali, baš onako s merakom... i gledaću da na ove šnicle zaboravim bar sledećih par godina <3<3<3





©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2020. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 



Нема коментара:

Постави коментар