субота, 11. април 2020.

Ledene kocke



Od kako je krenulo sve ovo s koronom, non stop mi se u glavi vrzmaju reči moje majke: Od kako sam otišla u penziju, crkoh od posla! Eto tako i ja, od kako radim od kuće, raspadoh se :) Rekao bi čovek, biće mi lakše, ali kad odete na posao, vi tamo radite samo ono što posao od vas zahteva. Kad radite od kuće, onda morate da radite sve ono što inače radite na poslu, plus doručak, ručak, večera, pospremi kuću, umesi nešto slatko jerbo ćemo da pocrkamo momentalno ako ništa nema, veša više nemam u ormarima, sve je il na pranju il na peglanju, kroz ormare kao da je tajfun prošao, pa daj po dvorištu, po garaži, po terasi jer je sunce ugrejalo, vidi dve tačke na prozoru, otkud to? briši pre nego što se namnože, trava džiklja ko šašava, gdin Đ. pravi bunar i samo zivka daj pridrži ovo, daj dodaj ono, stiglo proleće - sadi cveće, šišaj gdina Đ. jer nema tog frizeraja koji ovih dana radi, prodavnica + silno čekanje u redovima svuda, svu-da! pogotovo kod ona dva piljara u Vinči gdje kilo jabuka košta kao da ih uzgajaju na svemirskoj stanici Mir pa isporuku organizuju DHL-ovim štalom, a ne dva kilometra niže u Boleču! Zato, evo recepta i odoh da se posle toga strovalim u krevet, sutra bogu fala crveno slovo i nedelja - nerad! 




Potrebno je za koru:
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
1 kesica praška za pecivo
2 ravne kašike kakaoa
1 kašika tople vode

Za preliv:
400 ml vode
250 g šećera

Za fil:
1/2 l mleka
8 kašika gustina (ili brašna)
4 kašike šećera
2-3 kesice vanil šećera
+
250 g maslaca
2 kašike prah šećera

Za glazuru:
100 g čokolade
2 kašike ulja
80 g (jedna dooobra kašiketina) kisele pavlake




Spisak kilometarski, ali u 99% slučajeva sve ovo imate u kući.

Ja ovim redosledom:
U lončić za kuvanje na pari sipam pola mleka da se zagreje.  Posebno pomešati gustin, šećer, vanilu i dodati ostatak hladnog mleka. Sve dobro umutiti da nema grudvica pa uliti u zagrejano mleko. Mešati dok se fil ne skuva, treba da bude prilično gust, kao dobro kuvan puding. Skuvan fil skloniti s vatre i ohladiti uz mešanje kako se ne bi uhvatila korica. A možete sve prekriti streč folijom (tako da se naslanja celom površinom na fil) i tako ohladiti.

Dok se fil hladi, idemo na koru.
Uključiti rernu da se zagreje na 180C. Pleh dim 25x35 cm ili dobro podmazati i posuti brašnom ili obložiti papirom za pečenje.

Odvojiti žumanca od belanaca, belanca dobro umutiti, dodati im šećer, mutiti još malo dok se šećer sasvim ne otopi a belanca postanu sjajna. Zatim dodati žumanca i brašno pomešano s praškom za pecivo i kakaoom. Na kraju dodati i jednu kašiku tople vode. Smesu izručiti u pleh i peći na 180C oko 20-tak minuta. Kora treba da bude čvrsta na dodir, lagana. Pečenu koru izvaditi iz pleha (ukloniti papir za pečenje) i staviti je na tacnu. Topla kora se preliva vrelim prelivom pa ga pripremiti neposredno pre nego što kora bude gotova.

U šerpu sipati vodu i šećer i zagrevati ih koliko da izbije jedan ključ. Odmah skloniti s vatre i preliti koru. Dakle, nije potrebno kuvati sirup, već sve samo zagrejati.

Ostaviti da se kora ohladi i upije preliv.

Umuti penasto maslac s 2 kašike prah šećera pa sastaviti s ohladjenim filom Dobro umutiti da fil bude lepo penast.



Preko hladne kore naneti ravnomerno fil, poravnjati ga i odozgo preliti glazurom od čokolade. Za glazuru je potrebno na sasvim tihoj vatri otopiti 100 g čokolade s 2 kašike ulja i velikom, izdašnom kašikom kisele pavlake. Kad se sve lepo sjedini preliti kolač. Ukrasiti po želji.




I napomene:
- vodu u koru stavljam jer je kora onda lepša, bude savršeno ravna kad se ispeče i lagana, vazdušasta.
- umesto maslaca može i margarin, vanredna je situacija. Maslac je lepši i tačka.
- gustin u fil umesto brašna - fil je mnogo ukusniji i lepši s gustinom, nije tako "težak" i "brašnjav". Ali može i brašno.
- ako volite više fila, ladno možete duplirati sve sastojke za fil! Ali ne stavljati po kile maslaca, 250 g je i u tom slučaju više nego dovoljno!
- čokoladna glazura - ja volim kiselu pavlaku u glazuru daleko više od one slatke. Vi možete i samo rastopiti čokoladu s 2-3 kašike ulja i to preliti. Ova moja glazura se divno seče i kad je kolač tek izvadjen iz frižidera, nigde ne puca i ne mora se zagrevati nož. A i ukusnija je :)




Ja na ledene kocke uvek dodam neki komadić voća, maline, kupine, sveže jagode, borovnice, bilo koje kiselije voće divno pasuje uz čokoladu i vanilu.

Neverovatno, htedoh da napišem jedan brzinski recept, a ono... Izgleda da kod mene ništa nema na brzinu <3<3<3

P.S. Čitav svoj život se pitam zašto se ovaj kolač zove Ledene kocke...

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2020. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 



2 коментара:

  1. Cao, volim citati tvoje uvode prije recepta :), tako bi rado uz kaficu jednu kocku ,a mozda i vise :). Ja imam recept i zove se isto, samo je biskvit od bjelanaca , krema od zumanaca i gore slag. Srdacan pozdrav :):):)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :) Pa jeste, mnogima su draži moji uvodi nego recepti hahahahah, ma šalim se, uživajte! Ima raznih verzija ovog kolača, i s lešnicima i čokoladom je odličan!

      Избриши