уторак, 26. март 2019.

Kremasti krompir s mesom u bešamel sosu


Kao što već rekoh na Fejsbuku onomad kad postavih slike: sramota će da me izjede ali moram priznati da sam pojela puna dva tanjira! Sva sreća te sam se pre toga dušmanski naradila pa se sve nadam da sam nešto od tih kalorija potrošila unapred :) Ako vam ovaj uvod u recept nije dovoljno rekao o samom jelu, džaba onda da širim priču. 



Potrebno je za 4 osobe:
500 g svinjskog mesa od buta
1 veća glavica crnog luka
4 krupnija krompira
so i biber

Za bešamel sos:
50-60 g maslaca
3 kašike brašna
500 ml mleka
so, biber
muskatni orah

Za kraj:
peršun



Prvo bešamel: Na srednjoj temperaturi zagrejati maslac pa dodati 3 kašike brašna. Mešati da brašno malo porumeni pa nalivati malo po malo mleka uz stalno mešanje. Ovaj bešamel treba da bude malo redji nego inače jer će se još krčkati u rerni. Meni je otišlo tačno 1/2 litra mleka a vi po potrebi dodajte još malo. Dodajte soli i bibera i obavezno oko 1/4 kašičice muskatnog oraha. Sos kuvajte jedno desetak minuta na sasvim tihoj vatri, uz stalno mešanje da ne zagori.

Meso isekcati na kocke veličine zalogaja, posoliti ga i pobiberiti. U dubljem tiganju na malo masnoće propržiti ga koliko da ravnomerno porumeni sa svih strana. Ako koristite meso od plećke, ono je malo žilavije pa je najbolje da ga malo prodinstate, dodajte pola šolje vode i kuvajte poklopljeno dok voda ne ispari a meso se zapeče.

Jednu krupniju glavicu crnog luka očistiti i iseći na tanka rebarca. Nabaciti preko mesa i propržiti ga dok ne porumeni, dovoljno je minut-dva ako je jača vatra. Tiganj skloniti s vatre.

Rernu uključiti da se zagreje na 200C.


Ukolik tiganj koji ste koristili nije odgovarajući za rernu, meso preručite u odgovarajući pekač. Krompir oljuštiti i iseći na tanke kriške. Ubaciti u meso i sve izmešati, po potrebi dodati još soli i bibera. Ja volim kad meso ostane ušuškano u sredini a krompir dodje na vrh pa tako i pretumbam sve u tiganju (ili u pekaču). Sve preko preliti bešamel sosom i tutnuti u rernu. Kad provri temperaturu smanjiti na 150C i ostaviti da se krčka jedno sat vremena, natenane, dok krompir sasvim ne omekša a na površini se uhvati fina, slatka korica.




Izvaditi iz rerne, posuti peršunom i pustiti da dane dušom. A onda naraFski navaliti. Uz zelenu salatu i dobar sir - ih sreće!!! <3<3<3




Ja sam ga pripremala u tiganju Macht 4 u 1, bacite pogled na ponudu firme Fagor na njihovoj stranici https://fagor.rs/ ili na fejsbuku https://www.facebook.com/fagor.rs/ i tamo ćete, medju stotinu različitih, ženama krajnje neophodnih kućnih potrepština pronaći i ovaj tiganj koji je ujedno i friteza (ima onaj žičani dodatak), steamer (ima podlošku za kuvanje na pari) a za kraj je i pekač. Divota! Posebno što za online kupovinu imate i popust od 10%, besplatna isporuka na kućnu adresu i garancija na dve godine. Divota!


©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2019. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


Нема коментара:

Постави коментар