среда, 3. април 2019.

Svinjski file u pikantnom sosu



Nedeljni ručak i gosti, Rankova sestra od ujaka i zet. Naši su pa im unapred najavljujem da će glavno jelo da čekaju dok sve ne uslikam ;) Pomireni sa sudbinom, sede i strpljivo čekaju. Konačno sve spuštam na sto, uzdah olakšanja - fala bogu i to obavih - i sva srećna i ponosna izjavljujem: Svinjski file u sosu od pekmeza od šljiva! Trenutak tišine traje duže od trenutka, Ranko značajno gleda sestru i zeta, prevrće plavim okicama uz uzdah tipa "eto šta ja sve moram da trpim" i pruža tanjir da sipam. Nema on tu dileme, sve može da se jede! Tek kasnije, mnogo kasnije, dok se zet borio sa trećom turom mesa i sosa (nije da sam brojala...), Ljilja se nasmejala i rekla: A nisi videla kad je prvi put sipao u tanjir kako je birao samo meso sa što manje sosa, a gledaj sad, omazao šerpu! I zaista, ni trunke nije ostalo, ma nije ostao ni razlog za pranje!  



(originalni recept)
Potrebno je za 4 osobe:

Meso i marinada:
2 svinjska filea, oko 700-800 g ukupno
so i biber
ko ne drami doda i suvi začin, ja nisam jer volim da dramim
2 kašike soka od limuna
1 kašika balsamika (aceto balsamico)
2 kašike maslinovog ulja
1 doobra kašika brašna ili gustina

Sos:
3 dl dobrog domaćeg bujona
1 mala glavica sitno seckanog crnog luka
2 kašike brašna
1 dooobra kašika ajvara
2 kašičice aleve paprike
2 kašike koncentrovanog paradajza
2 kašike pekmeza od šljiva, domaćeg, ili 4-5 komada suvih šljiva
0,5 dl kvalitetnog crnog vina
1 kašičica ljutog senfa
1 kašika kečapa
čili po ukusu, valjalo bi da sos ljutne inače džaba mu "pikantan" u nazivu
može i ljuta tucana, sudžuk paprika
1/2 kašičice šećera
so, biber, origano, bosiljak, majčina dušica -  po osećaju
+
po želji peršun ili vlašac za posipanje
+ prilog po želji



Pre nego se bacimo na kuvanje moram da vam napomenem da sam se malo zamislila nad spiskom začina koji idu u sos, al' ajd' sad, žene pravile po ovom receptu i silno nahvalile, "ona" Maja čak rekla kako je ovo redovno par godina spremala za Božić, dakle nemoguće da ne valja. A i recept od majstora kuhinje Arašića, čovek ne greši... I sve bi onako kako su i drugi rekli a ja najavila još u uvodu. Pa zašto bi ste vi onda oklevali, a?!

Svinjski file očistiti od opne i masnoće pa ga iseći na komade debljine oko 2 cm. Svaki komad blago pritisnuti dlanom da se dobije lep medaljon. Meso posuti svim  začinima, balsamikom i uljem i dobro uvaljati. Prekriti streč folijom i ostaviti da se marinira bar sat vremena. Ako može i duže biće i bolje.

Odstajalo meso poprašiti brašnom/gustinom i dobro ga izmešati rukama da se sasvim uvalja u brašno.

U tiganju zagrejati tek trunčicu ulja, ubaciti meso i propržiti ga na jakoj vatri koliko da porumeni sa svih strana, dovoljno je po minut sa svake strane. Meso izvaditi i ostaviti sa strane.



Sos ide prilično brzo pa ga možete pripremiti bukvalno pred sam ručak. U isti tiganj dodati još malo ulja ukoliko je potrebno, kratko proprižiti sitno seckani luk, koliko da se zastakli. Dodati 2 kašike brašna i kratko ga propržiti, da malo požuti, dodati alevu papriku, promešati pa sve naliti bujonom. Mešati da se ne stvore grudvice. Dodati i vino a zatim i sve ostale sastojke. Začine podesite svom ukusu, malo mi je suludo da vam kažem da dodate 2 grama ovoga ili 3,5 grama onoga ako ovo više volite od onoga... Sos kuvati jedno desetak minuta na sasvim tihoj vatri, koliko da krčka, kako bi se izgubio miris i ukus brašna a i da se sjedine svi sastojci.



Na kraju dodati i meso i sve zajedno još kratko prokuvati. Kako je u pitanju file, najmekši i najkvalitetniji deo svinjskog mesa, mesu ne treba puno da bude gotovo pa se ne plašite da je ostalo živo posle kratkotrajnog prženja i još kraćeg kuvanja.



Gotovo jelo pospite po želji seckanim svežim peršunom ili vlašcem. Meni moj nikao sam evo četvrtu godinu zaredom pa gledam da ga koristim što je moguće više! Poslužiti uz prilog po želji, odlično ide i krompir pire.

Ovo je jedan od onih ručkova koji slobodno možete da spremite i za najsvečanije prilike i da uživate u pohvalama. Ja jesam <3<3<3




File sam pripremala u tiganju Macht 4 u 1, bacite pogled na ponudu firme Fagor na njihovoj stranici https://fagor.rs/ ili na fejsbuku https://www.facebook.com/fagor.rs/ i tamo ćete, medju stotinu različitih, ženama krajnje neophodnih kućnih potrepština pronaći i ovaj tiganj koji je ujedno i friteza (ima onaj žičani dodatak), steamer (ima podlošku za kuvanje na pari) a za kraj je i pekač. Divota! Posebno što za online kupovinu imate i popust od 10%, isporuka na kućnu adresu je besplatna a imate i garancija na dve godine. Divota!


©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2019. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 






Нема коментара:

Постави коментар