недеља, 17. март 2019.

Đuveč


Kao što mi je sarma zimsko jelo, Parmentije potaž jesenje, tako mi je đuveč prolećno. Da me ubijete ne znam zašto! Kao da pirinča nema cele godine :) ili ostalog povrća, toga bar zaleđenog u svakoj radnji. To je samo još jedna od mojih fiks ideja i dokaz da nije lako sa mnom živeti :) 



Potrebno je za 4 osobe:
6-8 šnicli, zavisi od veličine (bilo kojih i bilo čijih)
150 g pirinča
2 šargarepe
2 crvene paprike (sveže, iz zamrzivača, pečene, kako god)
2 krupnija paradajza (sveža ili pelat)
1 srednja glavica crnog luka
1 šaka "olovka" boranije, isečene
2 šake graška
2 veća krompira
1 šolja soka od paradajza (1 šolja = 2 dl)
3-4 šolje vode
so i biber
peršun




Šnicle posoliti i pobiberiti. U tiganju dobro zagrejati 1 dobru kašiku masti ili par kašika ulja, pa šnicle kratko prepeći s obe strane, koliko da porumene. Izvaditi ih i ostaviti sa strane. Smanjiti vatru. Uključiti rernu da se zagreje na 200 C. 


Crni luk iseći na kockice i ubaciti u tiganj, na istu masnoću u kojoj su se pržile šnicle. Propržiti ga da malo porumeni. Dok se luk dinsta, pripremiti ostatak povrća: šargarepu i paprike iseći na sitnije kocke, krompir na krupnije, veličine zalogaja. Boraniju iseći na pola ili na tri dela, grašak ne seckati :). Ukoliko koristite svež paradajz, oljuštite ga, uklonite semenke i iseckajte ga. Ako je u pitanju pelat, samo ga iseckajte na krupno. 

Idemo redom: u luk dodajte pirinač i kratko ga propržite, tek minut-dva, da se zastakli.  Dodajte ostalo povrće, so, biber, promešajte i nalijte sok od paradajza i cca 2 šolje vode, neka vode bude preko povrća. Količina vode varira pa počinite sa 2 šolje a tokom kuvanja đuveča po potrebi dodajte još. Uglavnom, đuveč ne sme da bude suv već kremast. Ako vam tiganj ne sme u rernu, smesu za đuveč preručite u - đuvečaru! Ili neki drugi odgovarajući sud. 

Đuveč ubacite u rernu i ostavite ga da se krčka jedno 45 minuta. Kao što rekoh, vodite računa da ima dovoljno tečnosti. Pri kraju kuvanja, dodajte šnicle, možete ih ostaviti na površini ili ih jednostavno umešati u povrće. Jelo je gotovo kad svo povrće omekša i još jednom napominjem - đuveč ne sme da bude suv već kremast. 


Gotov đuveč pospite svežim peršunom. I uživajte.


Mere za povrće koje sam dala nisu sveto slovo na papiru, pa ako ne volite boraniju ne morate je stavljati. Ja je ne volim ali je stavljam. Gdin Đ. je ne voli ali ju je jeo mada je bio prilično iznenađen kad ju je video u tanjiru :)))  Ako volite više graška, dodajte. Prilagodite jelo svom ukusu. U sezoni tikvica i plavog patlidžana, obavezno ih iskoristite. Ukoliko postite, spremite ga na ulju i bez mesa. Ma uživajte!!! <3<3<3

<3<3<3 Zahvaljujući firmi Fagor, đuveč sam spremila u jednoj posudi: Macht 4 u 1 je tiganj, friteza, pekač i steamer, sve u jednoj posudi! Idealan je upravo za ovakva jela gde trebaju i ringla i rerna ;) mada ga možete koristite bukvalno za pripremu svega! Ako ste zainteresovani možete baciti pogled na sajt firme Fagor www. fagor.rs, na njihov Facebook ili Instagram nalogZa sve online kupovine imate i 15% popusta ukoliko u deo za vaučer upišete samo "vikend" (bez navodnika)! Popust ne važi za belu tehniku i televizore ali zato u ponudi imate izuzetno kvalitetne i vredne kućne aparate. Još ako se mučite s poklonima za Mladence, eto rešenja!  <3<3<3






©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2019. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 









2 коментара:

  1. Анониман27. март 2019. 23:25

    Koja vrsta pirinca je bolja za djuvec - okrugli ili duguljasti?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Eto propusta, to nisam navela u receptu! :) Ja najčešće koristim pirinač dugog zrna skoro za sva jela sem za ona s mlevenim mesom za dolmu (punjene paprike, sarme i sl.) tu stavljam onaj sitni, okrugli. A ako djuveč pravite s ovim sitnim, nikakva razlika! Sve je stvar navike ;)

      Избриши