недеља, 10. јун 2018.

Voćna tortica sa vanil kremom


Opet sam malo prčkala po Majinoj kuhinji i pronašla ovo. Pre jedno dve godine kada je recept objavila na Coolinarici, istog trena taj recept se proširio internetom kao virus, to je iskakalo na sve strane, te "recept koji je osvojio internet", te "najbolji recept s jagodama", te sve neki superlativi... Kad kažem prčakla, onda mislim da sam pokupila njenu ideju, morala sam ja to da smutim u svojoj verziji, tu pomoći nije bilo. A osim toga, ni recept se ne zove isto. Kad malo bolje razmislim, ladno sam mogla da preskočim da je ovo Majin recept, čik da bi neko primetio da je ideja ukradena! Evo je moja verzija, vi odaberite koja vam se više svidja i obavezno napravite, ovo je pravi letnji, lagani dezert. 

(originalni recept) 
Potrebno je za koru:
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
1/2 praška za pecivo
1 kašika ulja
1 kašika vrele vode
10-tak kašika mleka za natapanje kore

Vanil krem:
6 dl mleka
5 jaja
60 g gustina
4 kašike šećera
1 kašika vanile
125 g maslaca
1 kašika kisele pavlake

Voćni fil:
300 g bobičastog voća po želji (ja sam koristila višnje i kupine)
3 dl vode
1 kašika šećera
1 pakovanje (10 g) želatina

Za ukrašavanje:
2 dl mlečne slatke pavlake 36% mm
voće



Kolač (tortica, kako god) nije previše sladak, količine šećera su na donjoj granici pa savetujem da ne smanjujete, šta više bez problema možete da dodate kašiku prah šećera u šlag (opet napominjem da mlečna slatka pavlaka nije slatka već je neutralnog ukusa, zbog toga savetujem dodavanje šećera).

Što se voćnog fila tiče, možete koristiti sveže ili voće iz zamrzivača. Ukoliko je iz zamrzivača, ne cediti ga već ga koristiti sa sokovima koje je pustilo. Kada se u voće doda tečnost trebalo bi da je bude sve ukupno oko 4 dl, tada je odnos želatina i tečnosti idealan pa nećete dobiti gumenast voćni fil. U protivnom, smanjiti ili povećati količinu vode u filu. Ukoliko ne koristite želatin, dodajte 1 pakovanje pudinga od vanile ili 40 g gustina u fil ali tada neće imati taj providni, "staklasti" izgled.

Najveća razlika izmedju Majinog i mog recepta je u vanil kremu: ona je koristila puding od vanile, ja ipak više volim vanil krem od jaja, naročito kad je od celih jaja fil bude fino vazdušast.

I konačno da se bacimo na pripremu:
Veliki pleh od rerne dim 35x40 cm obložiti papirom za pečenje. Rernu zagrejati na 180C.

Odvojiti žumanca i belanca, belanca umutiti penasto, da budu čvrsta, dodati šećer, zatim žumanca, brašno prosejano sa praškom za pecivo, ulje i na kraju jednu kašiku vrele vode. Testo izručiti u pleh i peći ga desetak - petnaest minuta, kora će ravnomerno da naraste i treba blago da porumeni. Pečenu koru sa sve papirom izvaditi iz pleha i ostaviti da se ohladi.

Vanil krema: Pripremiti sud za kuvanje na pari. Usuti 4 dl mleka i staviti da se zagreje. Umutiti cela jaja sa šećerom, vanilom, dodati gustin i na kraju sve razrediti ostatakom mleka. Smesu sipati u toplo mleko i kuvati desetak minuta dok se fil dobro ne zgusne. Mešajte da se ne bi stvorile grudvice a ako se i to dogodi ne dramiti već uključiti mikser i razbiti ih direktno na vatri. Nastaviti s kuvanjem.

Gotov fil skloniti s vatre i sasvim ohladiti. U hladno dodati 125 g dobro umućenog maslaca i 1 kašiku kisele pavlake.

Voćni fil: U šerpicu sipati voće, ako su krupniji komadi recimo jagoda, iseći ih na polovine ili četvrtine. Dodati vodu, šećer i želatin pa kuvati uz stalno mešanje da se želatin rastopi, ali voditi računa da ne proključa, dakle par minuta na srednjoj temperaturi. Skloniti s vatre i ostaviti da se fil prohladi. Ne mora biti sasvim hladan, već više mlakušan.

I konačno slaganje: pripremiti duguljasti kalup za hleb dim. 35x12,5 cm, isecite trake testa koristeći kalup kao uzorak, trebaće vam četiri dugačke trake (dve za stranice visine stranica, jedna za dno širine dna i jedna za poklapanje širine pleha) i dve za uže stranice kalupa. Kad sve to iskrojite ostaće vam malo parčića kore pa ih, kao svaka dobra domaćica odmah namažite filom, pospite voćem i pojedite, nagradite sebe sa trud ;)


Kalup obložite streč folijom i preko ivica. Stavite jednu traku kore na dno, i obložite i stranice. S malo mleka natopite kore, najbolje bi bilo samo da ih premažete četkicom natopljenom u mleko. Sipajte prvo voćni fil a preko njega pažljivo nanesite vanil kremu. Sve zatvorite poslednjom trakom kore, premažite i nju mlekom i prekrijte streč folijom. Kolač ostavite u frižideru da se dobro stegne, najbolje preko noći, ili bar na dva-tri sata.


Ohladjen kolač pažljivo izručite na tacnu. Umutiti 2 dl slatke pavlake i premažite ga šlagom, ukrasite po želji.



Sve ovo deluje kao da će vam oduzeti tri dana dok se pripremi, ali svaka vična domaćica će primetiti da to ide prilično brzo i lako. Možete pre pečenja kore skuvati vanil krem i ostaviti ga da se hladi dok se kora priprema, voćni fil isto bude prilično brzo gotov a možete ga rashladiti tako što ćete šerpicu staviti u neki veći sud napunjen hladnom vodom... uvek pročitajte recept od početka do kraja i organizujte vreme pripreme kako vama odgovara. Meni je priprema, bez krajnjeg hladjena gotovog kolača, oduzela oko sat vremena.


Koji god način pripreme da odaberete, Majin ili moj, sigurna sam da ćete u krajnjem rezultatu i te kako uživati. Uostalom, nije za džabe izazvao pravu kulinarsku revoluciju na internetu 😂😂😂 <3<3<3



©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 






Нема коментара:

Постави коментар