среда, 20. јун 2018.

Rolat s pavlakom


Ovo je jedan od "onih" recepata koji se brzinom svetlosti prenose od kuće do kuće! Ja još nisam srela nekog kome se nije dopao, a svi su odreda tražili i repete i recept za poneti. 

Rolat možete savijati i uvijati na nekoliko načina, sve zavisi od prilike a i od toga kako više volite. Kora se peče u velikom plehu od rerne dim. 35x40 cm, tako da možete uviti jedan veliki rolat, dva srednje veličine ili dva mini rolata. A evo i kako: 


Potrebno je:
4 jajeta
4 kašike šećera
1 pakovanje (ili 1 kašika) vanil šećera
50 g pečenih, mlevenih oraha
1 ravna kašika brašna
1/3 kašičice praška za pecivo

Fil:
400 g kisele pavlake ili milerama
2 kašike prah šećera

Za ukrašavanje:
malo šlaga
voće po želji
ili samo prah šećer
čokolada...

Veliki pleh od rerne dim 35x40 cm obložiti papirom za pečenje. Rernu uključiti da se zagreje na 180C. Orahe blago propeći u suvom tiganju, ohladiti ih i samleti.

Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca dobro, penasto umutiti, dodati šećer, zatim žumanca, vanil šećer i na kraju umešati mlevene orahe pomešane s brašnom. Smesu izručiti u pleh. Peći koru desetak minuta na 180C, treba blago da porumeni i da se ivice odvoje od pleha.

Gotovu koru izvaditi iz pleha i sa sve papirom za pečenje je ovlaš uviti u rolat savijajući po užoj strani kako bi dobili deblji ali kraći rolat (naslovne fotografije). Ukoliko želimo duži rolat, uvijamo ga po dužoj strani. Ostaviti da se tako sasvim ohladi.

Kiselu pavlaku tek blago umutiti s 2 kašike prah šećera.

Koru lagano odviti i pažljivo ukloniti papir. Premazati kiselom pavlakom pa uviti u jedan veliki rolat. Ako želite manje rolate onda koru po dužini presecite na pola, premažite pavlakom obe polovine pa uvijte kraće rolate.




Uvijene rolate možete samo posuti prah šećerom, možete ih preliti rastopljenom čokoladom ili ih ukrasiti s malo šlaga i nekim sezonskim voćem. Dobro ga rashladiti kako bi se pavlaka stegla pre sečenja.



Ako ovaj rolat nikad ranije niste probali, pripremite se na iznenadjenje jer će kora već posle pola sata biti savršeno sočna i meka upravo zahvaljujući filu od pavlake.

Napomene: u originalnom receptu u koru ne ide brašno, ali takva kora se zaista teško odvaja od papira za pečenje. Posle više proba ustanovila sam da jedna raaaavna kašika brašna doprinosi da kora bude vazdušasta i lagana, ič ne menja ukus, lako se odvaja od papira a kolač je i dalje isto sočan i mek.


Druga napomena tiče se količine kisele pavlake / milerama u filu. Dovoljno je i 200 g pavlake ali kako ja volim da to bude bogato i kremasto, onda dupliram meru. Dve kašike šećera u prahu koje se dodaju u pavlaku su idealna količina, bez dodatog šećera kolač mi je nekako bezukusan, ali to već zavisi od toga koliko ko voli slatko.



Jel treba da pišem i da ne morate koristiti samo i isključivo orahe? Dakle, možete ga praviti i s lešnicima ili bademima, nema greške. 

Mi nismo pravili pitanje kako je uvijen i s čime je napravljen. Samo smo pravili pitanje oko količine. <3<3<3


©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар