недеља, 24. јун 2018.

Punjene zemičke


Za ove zemičke je najvažnija stvar vreme. Naime, jako je važno da ostavite testo da dugo kisne, onako kako je navedeno u receptu a kao rezultat dobićete lagano, meko testo tanke, hrskave korice. Neke stvari definitivno ne mogu da se rade na brzinu. Kad pročitate recept verovatno ćete pomisliti "ma daaaaaj, najbolje da mesim testo čitav dan!" a, u suštini, u mešenju ćete provesti tek petnaestak minuta, sve ostalo je čekanje...


Potrebno je za 24 male zemičke ili za 8 "detelinastih" kao kod mene:
200 g mekog belog brašna
120 ml vode
10 g suvog kvasca (ili 20 g svežeg)
+
1 dl jogurta
3 kašike ulja
4 kašike mleka
1 žumance
1 kašičica meda
1,5 kašičica soli
2 kašike sirovih semenki suncokreta
300 -330 g brašna

Za punjenje:
ajvar
sir
ili...

Za  premazivanje i posipanje:
belance, razne semenke, 50-tak grama maslaca

Prosejte 200 g mekog belog brašna, dodajte mu suvi kvasac, promešajte pa nalijte mlakušnu vodu. Sve dobro izmešajte varjačom da se sastojci sjedine. Vanglicu prekrijte streč folijom i ostavite da narasta na sobnoj temperaturi sat vremena.

Svi ostali sastojci neka budu sobne temperature. Dakle, i ovih 300 g brašna prosejte pa odvojte sa strane jedno dve-tri kašike za posipanje radne površine. U brašno dodajte so i promešajte. U sredini napravite udubljenje pa uspite sve ostale sastojke i osnovno testo.  Za ovaj deo mešenja možete koristiti i mikser sa nastavcima za testo, meni nešto uvek žao da se mašina muči pa ja to uvek odradim rukama: zamesiti testo lagano obarajući ivice brašna u sredinu. Neće vam trebati više brašna nego što je navedeno u receptu. Testo neka bude meko, tek trunčicu lepljivo. Mesite na blago pobrašnjenoj radnoj površini, i nemojte samo mesiti nego testo gnječite, uvrćite, okrećite, neka u njemu proradi gluten, treba da postane meko, elastično, sjajno. Sve u svemu, mesite ga energično doooobrih pet minuta. To sad ne deluje puno ali za testo je to postupak koji traje i traje.

Od testa formirajte kuglu i prebacite je u blago pobrašnjenu vanglicu, prekrijte je streč folijom i ostavite na sobnoj temperaturi da nadolazi sat vremena. Nakon toga testo kratko premesiti opet na tek malo pobrašnjenoj površini, opet formirati kuglu, vratiti je u vanglicu, prekriti streč folijom i ostaviti da nadolazi još jedan sat.

Konačno, testo isresite na radnu površinu, malo ga premesite. Presecite ga na osmine pa svaku osminu podelite na tri jednake jufkice. Svaku malo rastanjite dlanovima pa u sredinu stavljajte sir ili ajvar, te ih zatvorite i oblikujte lopticu.


Veliki pleh od rerne obložite papirom za pečenje. Kuglice redjajte u grupe po tri komada, onaj deo gde se dodiruju malo premažite vodom da bi se slepile, izmedju grupa ostavite prostora jer će još da nadodju. Dobićete osam grupa po 3 komada. Ostavite ih da nadolaze još petnaestak minuta.


Rernu uključite da se zagreje na 200C.

Zemičke premazati blago umućenim belancetom, svaku na vrhu bocnuti nožem i posuti semenkama po želji. Na svaku staviti parčence maslaca. Peći ih na 200 C 5 minuta pa smanjiti temperaturu na 180C. Pečene su kad fino, ravnomerno porumene, na dodir treba da budu lagane.

Izvaditi ih iz pleha i ostaviti da se ohlade na rešetki.



Odlične su kao pecivo za doručak ili večeru, nama su bile zamena za hleb i za ručak. <3<3<3






©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 









Нема коментара:

Постави коментар