уторак, 14. новембар 2017.

Marcipan štanglice



Baš znam da odaberem recept! Ovo je još jedna divota koju je zapisala Lana na svojoj stranici La cuisine creative. Jednostavne štanglice a tako bogatog ukusa oraha. Kao što Lana reče, Marcipan štanglice a bez trunke marcipana. I moja mama pravi nešto jako slično a istog naziva. Razlika je u tome što je ona pola kile oraha mesila s omekšalim fondanom, onim gotovim, kupovnim, i od te smese je pravila štanglice koje je premazivala ostatkom fondana. E sad, s obzirom na cenu oraha ove godine (bademi su ove slavske sezone znatno jeftiniji od oraha, vala ko da svaka srpska domaćinska kuća u dvorištu ima stablo badema a ne bar jedno drvo oraha!) reših da ne pravim mamine Marcipan štanglice već upravo ove. I nisam se pokajala. Ni najmanje. Šta više, zasigurno ulaze u stalnu slavsku ponudu kolača što, u mom slučaju, uopšte nije mala stvar. 



Potrebno je:
150 g mlevenih oraha
300 g mlevenog keksa petit beurre
1 pakovanje vanil šećera (10g)
125 g maslaca
kašika-dve ruma
350 g šećera
1 dl vode

Za fondan:
250 g najfinijeg prah šećera
4-5-6 kašika vrele vode
1 kašika ulja
komadić maslaca veličine oraha
1-2 kašike soka od limuna



U  šerpu sipati 350 g šećera i 1 dl vode. Dodati vanilu i ostaviti da vri na tihoj vatri jedno minut-dva. Skloniti s vatre. Dodati maslac i mešati dok se ne rastopi.

U dubljoj vanglici pomešati mlevene orahe i keks, zatim lagano dodavati malo po malo sirupa stalno mešajući orahe varjačom. Ne zaboraviti na rum. Sirupa dodavati sve dok ne dobijete smesu pristojne gustina, da od nje može da se formira kolač. Meni vazda ostane tog sirupa, šta god da s njim pravim, bilo bajadere, bilo neke kuglice pa naravno i kod ovih štanglica je bio isti slučaj - ostalo mi je oko jedne pune kutlače. To je i razlog što sirup dodajem u orahe a ne obrnuto, tako mnogo lakše kontrolišem gustinu smese.

Smesu zatim izručiti na blago nauljenu tacnu (nešto pogodno i za kasnije sečenje kolača) i oblikovati pravougaonu ploču debljine oko 1 cm. Ostaviti da se ohladi i stegne.

U prah šećer dodavati malo po malo vrele, ali baš vrele vode. Dodati sok od limuna, ulje, parčence maslaca. Sve dobro izmešati varjačom a možete umutiti dobro mikserom, što mi je inače draži postupak. Svi sastojci treba lepo da se sjedine, maslac mora potpuno da se rastopi, ako ostanu grumuljice masnoće, sve staviti nakratko na vatru pa ponovo dobro umutiti. Vode dodavati sve dok ne dobijete fondan gustine da može bez curenja da se nanese na kolač.



Preliti fondan preko kolača. Dug, ravan nož provući kroz vrelu vodu, malo ga otresti i njime poravnati površinu fondana. Kolač ostaviti na promajnom, prohladnom mestu da se fondan osuši. Najbolje bi bilo da kolač tako prenoći pa ga tek sutradan seći.


Kod Lane je ovaj kolač dat u posnoj varijanti pa ga i na taj način možete pripremiti: koristite posni keks tipa petit beurre i margarin umesto maslaca. Prednosti i mane i jedne i druge verzije ovog kolača znate i sami.




Marcipan štanglice seći na štanglice. Veličina je individualna stvar, neko voli veće, neko manje. Kod mene su široke 1 cm i dugačke 4,5 cm, taman za dva zalogaja. Fina, izdašna mera. <3<3<3


Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 




6 коментара:

  1. Da li su ove stanglice u posnoj varijanti pogodne za zamrzavanje?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bez problema mogu da se zamrznu Majo, dovoljno je da ih pre služenja izvadiš jedno 15-tak minuta. Ja ih čuvam u dobro zatvorenoj plastičnoj kutiji i ukus im je nepromenjen. Sve najbolje i nadam se da ćete u kolaču uživati!

      Избриши
  2. u koji kalup mećete veličina za ove štangice

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Smesa za štanglice je dovoljno gusta da možete da je rastanjite na bilo kom poslužavniku ili odgovarajućoj tacni, ploći, kako god... Samo je izručite i rastanjite u obliku pravougaonika debljine cca 2-2,5 cm. Ja ih nikad nisam stavljala u neki kalup, ovako mi mnogo lakše i jednostavnije. Pozdrav i sve najbolje!

      Избриши