субота, 24. јун 2017.

Torta Markiza

... a može i Markiza torta. Eh koliko se nas učilo kuvanju baš na ovoj torti... a kuvanja ni na vidiku! U originalu u fil idu živa jaja koja se umute sa svim ostalim sastojcima pa je za pravljenje ove kremaste divote potrebno tek petnaestak minuta. Kako je poslednjih godina zavladala opšta histerija na sam pomen živih jaja u bilo kom jelu, jerbo salmonela čeka i vreba na svakom koraku, tako je i ova torta doživela male izmene pa je pripema zahtevija i oduzima više vremena. Ali tek malo više vremena. Ovde ću vam dati tri načina za pravljenje fila, ostalo zavisi od vas. 

Potrebno je:
315 g piškota
šolja mleka
poprilično ili ne baš puno ruma, može i po ukusu

Čokoladni fil:
7 jaja
200 g prah šećera
250 g maslaca
300 g čokolade

Dekoracija:
1 dl mlečne slatke pavlake 36% mm


Pomešati mleko i rum. Ako vam zafali mleka, dodajte ga. Meni uvek zafali jerbo mnogo volem piškote umočene u mleko i rum. Puno ruma. Puuuuno ruma.

Dublju šerpu prečnika 20 cm obložiti streč folijom. Piškote brzo provlačiti kroz mleko, nikako ih ne natapati, i redjati ih u šerpu, prvo stranice pa zatim popuniti i dno.

- Fil - prvi način:
Ovo je ujedno i originalni način pripreme fila. I najjednostavniji. Prepročujem ga za pravljenje samo i jedino u slučaju da imate sasvim sveža jaja u čiju ispravnost ni najmanje ne sumnjate. U mom slučaju to su ona što mi ih je poslala mama ili ona kupljenja u velikim marketima gde ipak prolaze odredjenu kontrolu kvaliteta.

Čokoladu rastopite na tihoj vatri, sklonite je i prohladite, treba da bude sobne temperature ali i dalje tečna. Odvojte žumanca od belanaca. Kako ne bih non stop prala žice od miksera, sastojke mutim sledećim redom: prvo umutiti belanca u sasvim čvrst sneg, pri kraju mućenja dodati i trun soli. Zatim mikser prebaciti u žumanca pa ih mutiti sa prah šećerom dok sasvim ne pobele a smesa postane penasta. Onda umutiti maslac. U maslac dodati umućena žumanca i čokoladu. Kad se smesa ujednačni mikser nam više neće biti potreban. Belanca malo po malo dodavati u fil lagano ih prebacujući varjačom, odozdo na gore. Ne žuriti, polako, natenane. Kad je fil gotov preliti ga preko piškota u šerpi. Šerpu par puta blago udariti u radnu površinu da se fil malo slegne i ispuni sve šupljine. Odozgo takodje poredjati piškote provučene kroz mleko. Višak piškota, ono što ostane da štrči iznad fila, iseći pažljivo nožem. I te okrajke natopiti u mleko i rum i pojesti :) Tortu prekriti streč folijom ili poklopcem i ostaviti je u frižideru da se dobro stegne, najbolje bi bilo da prenoći. Sutradan je ukrasiti umućenom slatkom pavlakom ili šlagom, već po želji. Pre nego što je ukrasite pavlakom prvo je izvadite iz šerpe! I uklonite foliju!

- Fil - drugi način:
Na ovaj način sam pripremala ovu Markizu. Pripremiti sud za kuvanje na pari. Umutiti penasto žumanca sa 200 g prah šećera pa ih kuvati na pari, na srednjoj temperaturi, oko desetak minuta, koliko da toplota prodje kroz žumanca. Fil bi trebao da bude vreo ali da ne ključa i stalno ga mešati žicom ili varjačom. Gotov fil ostaviti da se ohladi pokriven streč folijom ili ga ohladiti uz stalno mešanje. U hladan dodati umućen maslac i rastopljenu i prohladjenu čokoladu i na kraju opet pažljivo umešati sneg od belanaca. Ostatak postupka je isti. Okrajke od piškota naraFski pojesti.

- Fil - treći način:
žumanca i šećer umutiti pa skuvati na pari, u vruć fil lagano umešati penasto umućena belanca. Na taj način i belanca će biti termički obradjena. Ohladiti. Umutiti maslac sa otopljenom prohladjenom čokoladom pa u sve to umešati kuvani fil. Pravo da vam kažem ovaj fil mi je najmekši, teško da može dovoljno dobro da se stegne da bi se torta lepo sekla, pa ovaj način pripreme ne preporučujem. Ili ja ne znam ovo da skuvam kako treba...




Priznajem, bolji je ukus kada se torta pravi na prvi način. Presna jaja zaista daju odličan ukus ovoj torti . Ali glava manje boli kad se pravi na drugi način. Što se tiče čvrstine fila tu razlike gotovo da nema.


Prečnik torte od 20 cm ne obećava veliku gozbu ali, verujte mi na reč, dovoljno je da po osobi odsečete parče širine piškote i samo od pravog čokoljupca i zavisnika od šećera možete očekivati da pruži tacnu za još! Jaka je i kalorična, a opet divno kremasta i ukusna.

Što se ruma tiče, ako ne želite da vam deca jedu tortu u koju je dodat alkohol, onda dodajte aromu ruma. Mada je rum zdraviji od arome ruma. Evo ja čitav život tamanim kolače i torte s rumom i nije mi ništa. KAŽEM NIJE MI NIŠTA!



<3<3<3

Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 







2 коментара:

  1. Анониман28. март 2019. 19:03

    Obožavam ovu tortu! Svaka čast za opis recepta, postupci jasni, a pri tom i smešni. ��

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisi jedina, nekada se redovno pravila jer niti iziskuje puno vremena a ni novca :) Ako baciš pogled i na ostale recepte videćeš da su svi na isti kalup: udri brigu na veselje ;)
      Hvala ti puno na komentaru a naročito na lepim rečima, uvek mi puno znače <3 Nadam se da ćeš se javiti i sa utiscima ako je napraviš ;)

      Избриши