четвртак, 29. децембар 2016.

Tart sa kremom od limuna i puslicama



Hrskavo i sočno, slatko i kiselo, i sve to još posuto puslicama! 

Testo:
250 g mekog brašna
prstohvat soli
1 kašika šećera
120 g maslaca
1 jaje
2-3 kašike hladne vode

Krem od limuna:
2 jajeta
2 žumanceta
4 kašike šećera
1 pakovanje vanil šećera
trun soli
2 limuna, kora i sok
50 gr maslaca

Puslice:
2 belanceta
140 g prah šećera
1 kašičica soka od limuna / sirće
1 kašika gustina

Po želji za ukrašavanje:
nar 


Testo: prosejati 250 gr mekog belog brašna s prstohvatom soli, dodati 1 kašiku šećera i 120 gr hladnog maslaca iseckanog na kocke, jedno celo jaje i 2-3 kašike hladne vode. Zamesiti testo, formirati kuglu, uviti je u streč foliju i ostaviti je na hladnom da odmori oko pola sata. 

Krem od limuna: Pripremiti sud za kuvanje na pari. Posebno malo umutiti 2 cela jajeta i 2 žumanceta, dodati 4 kašike šećera, 1 pakovanje vanile, trun soli, sok i koru od dva limuna, sve izručiti u sud za kuvanje pa dodati i 50 gr maslaca. Kuvati na srednjoj vatri, uz stalno mešanje, vodeći računa da se fil ne zgrudva. Već posle pet- šest minuta fil će početi da se zgušnjava a gotov je kad na dnu posude ostane jasan trag od varjače. Skloniti s vatre i ostaviti da se sasvim ohladi. S vremena na vreme dobro promešati žicom - da se ne bi uhvatila pokorica a i sam fil bude penastiji.    




Preostala 2 belanceta umutiti penasto sa 140 gr prah šećera i jednom kašičicom soka od limuna. Na kraju dodati i 1 kašiku gustina. Rernu zagrejati na 120C, pleh od rerne obložiti papirom za pečenje. Šne sipati u poslastičarski špric pa na papiru formirati puslice. Peći ih na 100-120C oko pola sata, moraju ostati bele. 







Pleh za tart, okrugli prečnika 24 cm ili pravougaoni dim. 13x35 cm premazati s malo ulja. Testo razvući na veličinu pleha, preneti ga u pleh, utisnuti ivice i preći preko oklagijom kako bi uklonili višak testa. Testo izbockajte viljuškom pa pecite na 200C oko 15-20 min, treba fino da porumeni. 





Od onog viška testa isecite zvezdice, kolutiće, cvetiće, šta god... pa i njih ispecite pored pite. Time ukrasiti tart. 

Krema od limuna se ohladila, puslice su pečene a kora gotova i hladna - preko kore ravnomerno nanesite krem a odozgo pospite puslicama. Ili poredjajte puslice, meni draže kad su ovako nabacane i izdobljene.  

Preko sam dodala i malo nara/šipka, čisto boje radi a ni njegov udeo u ukusu ove žute divote nije zanemarljiv. Ostavite da se tart malo odmori, zatim bar dva minuta uživajte u njegovom izgledu a onda uzmite stvar u svoje ruke! 


Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora, Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


Нема коментара:

Постави коментар