четвртак, 29. децембар 2016.

Margita kocke


Jednostavan, izdašan i lep kolač, divna kombinacija oraha i fila od kuvanih žumanaca, čokolade i putera, sa tek trunčicom ruma! Uživajte.


  • Kora:
  • 6 belanaca
  • 200 g šećera
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 200 g mlevenih oraha
Fil: 
6 žumanaca
200 g prah šećera
2 kašike ruma
1 pakovanje vanil šećera
100 g maslaca

Za ukrašavanje (po želji):
2 šake krupno seckanih oraha ili 50-tak polovina jezgri oraha


Rernu zagrejati na 160C. Pleh dimenzija 25x35cm obložiti papirom za pečenje.

Umutiti dobro 6 belanaca, zatim dodati 200 g šećera pa mutiti još minut-dva dok se šećer ne rastopi a belanca postanu čvrsta i sjajna. Prosejeti 2 kašike brašna i jednu kašičicu praška za pecivo pa dodati u belanca. Kad se smesa sjedini isključiti mikser i lagano varjačom umešati 200 g mlevenih oraha. Izručiti u pleh i peći 20-30 min na 160C, da kora lagano porumeni sa svih strana. Pečenu koru izvaditi iz pleh, ukloniti papir a koru ostaviti da se ohladi.  

Priprema fila: 
Pripremiti sud za kuvanje na pari. 
Dobro umutiti 6 žumanaca sa 200 g prah šećera, 2 kašike ruma i jednim pakovanjem vanil šećera. Mutiti dok žumanca potpuno ne pobele. Zatim ih sipati u sud za kuvanje na pari i kuvati 10-15 min uz stalno mešanje. U kuvan fil dodati 100 g čokolade i 100 g maslaca i promešati da se otope i sve sjedini a zatim fil ostaviti da se ohladi do sobne temperature. 





















Koru položiti na tacnu, premazati je filom, poravnati i ostaviti par sati na hladnom pre služenja. 

Kolač seći na kocke.Po želji možete ga posuti krupno seckanim orasima ili, kao što je stajalo u originalnom receptu, u sredinu svake kocke utisnuti pola jezgre oraha. 



Slavski kolači 2017. 


Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora, Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар