Testo:
250 g masti
200 g prah šećera
2 cela jajeta
2 žumanceta
1 limun, sok i sitno rendana kora
650-700 g brašna
Za posipanje:
100 g prah šećera
2 pakovanja vanil šećera
ili
100 g domaćeg vanil šećera
Za spajanje:
200 g džema, pekmeza ili marmelade po izboru
Dakle: Dobro umutiti 250 gr masti sa 200 gr prah šećera, treba da bude baš penasto.
U mast dodati 2 cela jajeta i 2 žumanceta i na kraju sok i koru od 1 limuna.
Postepeno dodavati brašna po potrebi, izručiti testo na pobrašnjenu radnu površinu i dodavati malo po malo brašna sve dok ne dobijete čvrsto testo koje se ne lepi za ruke, oko 700 gr ukupno. Testo podeliti na dva dela pa jedan deo rastanjiti oklagijom na pobrašnjenoj podlozi, da bude debljine oko 6-7 mm.
Okruglom manjom modlicom prečnika do 2 cm vaditi vanilice i redjati ih na pleh obložen papirom za pečenje. Testo koje preostane dodati u ono što je ostavljeno, malo premesiti i ponovo vaditi kolačiće dokle god ima testa. A ako nemate nikakvu modlu za vanilice savršeno može da posluži i klasičan metalni zatvarač za flaše.
Vanilice peći na 180C desetak minuta, treba tek malo da porumene odozdo a odozgo da ostanu sasvim bele. Pečene kolače spajati džemom po želji i još tople ih valjati u prah šećer pomešan sa vanilom.
Vanilice se gotovo po pravilu spremaju bar tri dana ranije, od ove mere ih se dobije čitava gomila pa ako ih i grickate po koji u prolazu opet ih podosta dočeka i taj treći dan.
Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.
Нема коментара:
Постави коментар