среда, 2. април 2025.

Praline sa višnjama


Odavno ovaj recept čeka da ugleda svetlost dana, još tamo od početka februara. Za prave ljubitelje pralina, višanja i ganaša ovo će biti prava uživancija.

Potrebno je: 
300 g čokolade
3 kašike ulja

Za fil od višanja:
150 g višanja (zaleđenih ili svežih, svejedno je)
4-5 kašika likera od višnje (ili samo šljusnuti iz flaše uz bezobrazno cerekanje, pa šta bi - bi!) 
1 kašika vanil šećera
1 kašičicu gustina

Za ganaš:
1 dl mlečne slatke pavlake sa 36% mm
100 g kvalitetne bele čokolade

Nek kalupi za praline budu malo krupniji, čisto da bi imalo šta da se stavi u njih. I jedan i drugi fil nisu potpuno gusti, namerno sam ih ostavila malo ređe ali ne toliko da cure kad se pralina zagrize. 

Idemo prvo na pripremu filova: 

- Fil od višanja: višnje ubaciti u šerpicu, preliti ih višnjevačom, dodati vanilu i sve dobro izgnječiti da višnje puste što više soka. Kratko kuvati, dovoljno je minut-dva.  Dodati jednu kašičicu gustina (ili brašna) i sve dobro usitniti štapnim mikserom. Kuvati još jedno dva minuta, koliko da dobijete fil gustine ređeg pudinga. Skloniti s vatre, prekriti streč folijom tako da naleže na fil i ostaviti ga da se ohladi. 


- Ganaš: u šepricu sipati 1 dl slatke pavlake i dodati 100 g izlomljene bele čokolade. Zagrevati sve na tihoj vatri, uz mešanje, nek se čokolada sasvim rastopi ali vodite računa da pavlaka ne provri. Skloniti s vatre, mešati dok ne dobijete gladak fil. Ostaviti da se ohladi, ne sasvim, nek bude mlakušan. 


Čokoladu za praline otopiti sa uljem na sasvim tihoj vatri. Dobro izmešati da se sjedine. Kalupe za praline prvo dobro ohladiti u zamrzivaču, tako ćete čokoladu lakše naneti. Kao i za sve ostale praline, čokoladu nanosim slikarskom četkicom br. 10 (širina 1 cm), nanosim je u tri sloja, nakon nanošenja svakog sloja kalup staviti u zamrzivač na par minuta da se čokolada stegne. 

Na dno svakog kalupa, zatim, prvo staviti malo fila od višanja - ubacite ga u kesu za zamrzivač, odsecite ćoše i na taj način ćete najjednostavnije puniti praline. Neka fila bude otprilike jedna trećina praline. Preko fila od višanja na isti način sipajte ganaš od bele čokolade, ali vodite računa da ostavite slobodno jedno 2 mm do vrha praline. Kalup blago udarite o radnu površinu da se filovi slegnu. Ostatkom otopljene čokolade puniti praline do vrha i ponovo ih staviti u zamrzivač da se stegnu. Nakon desetak minuta možete ih bez problema vaditi iz kalupa, ako su kalupi silikonski, samo pažljivo istisnuti pralinu. Pakovati ih u minjon korpice. 



Od ove količine dobije se oko 50-60 pralina, zavisno od veličine kalupa. Ako fila nešto i preostane, valjda ste dovoljno pametni da ga pojedete u slast :)





©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2025. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.   


 

Нема коментара:

Постави коментар