петак, 10. мај 2024.

Nugatini

Evo ako nema godinu dana kako se kanim da otkucam i ovaj recept! A možda i više, sram da me bude! Obično se recepti za razne vrste keksa rade tamo od oktobra pa nadalje, pred katolički Božić, samo ja ih kucam u maju, al' štaš, tako je kako je, lenjost ne pita...  

Potrebno je (za oko 60 komada):
200 g mekog belog brašna
75 g gustina
50 g mlevenih pečenih lešnika
100 g šećera
1 jaje
175 g maslaca

Fil: 
1 veeeelika, dobra kašiketina Nutele
30 g mlevenih pečenih lešnika
50 g maslaca

Preliv:
100 g čokolade
3-4 kašike ulja
Predlog: 

- Lešnik štanglice








Umutiti celo jaje, maslac i šećer. Dodati fino mlevene pečene lešnike i na kraju, malo po malo, brašno pomešano sa gustinom. Testo izručiti na radnu površinu i mesiti ga dok se lepo ne sjedine svi sastojci. Uviti ga u streč foliju i ostaviti na hladnom da odmori jedno pola sata. 

Rashlađeno testo razvući oklagijom na debljinu od jedno 4-5 mm. Modlom prečnika 6 cm (može da posluži i neka čaša) vaditi kolutove i istom modlom iz kolutova vaditi oblike kao što je prikazano na slici. Ostatak testa premesiti i vaditi kolače dokle god ga ima. 



Testo ređati na pleh obložen papirom za pečenje. Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 180C. Keks treba da ostane beo, ali tek malčice porumeni s donje strane. Povedite računa, ne peče se dugo!

Pečen keks izvaditi iz pleha i ostaviti da se sasvim ohladi. 

U posudi izmutiti nutelu, mlevene pečene lešnike i maslac. Time filovati keks. A možete i samo nutelom. 


Rastopiti čokoladu sa uljem, treba da bude fino tečna. Gornji deo kolača umakati u čokoladu i, po želji, ukrasiti seckanim ili celim pečenim lešnicima. 
 
I da dodam: najbolji su posle par dana. Možete ih čuvati u zatvorenoj kutiji a i iz zamrzivača su podjednako dobri. 

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2024. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 




Нема коментара:

Постави коментар