понедељак, 20. мај 2024.

Crunch praline


Već treću nedelju zaredom kako odlažem kraj sezone sitnih kolača (šta ću jadna, traže se i pored uznapredovale sezone jagoda i trešanja) ali ovaj put je definitivno kraj, ne mogu više! A kad je već kraj, potrebno je višak materijala strovaliti u nešto konkretno, pa su tako i nastale ove praline. 

Naime, od prelivanja onih badem bombica vazda mi ostane bele čokolade u koju dodajem almond cruch, pa je, za kućnu upotrebu, razlijem na papir za pečenje i onda tako te čokoladne pločice samo izgrickamo. Ma divotica! Ovaj put mi ostalo baš podosta čokolade, sasvim dovoljno  za trideset pralina :) Umesto almond cruncha (uzimam ga u Lidlu, nema ga uvek ali kad ga ima onda napravim zalihe :) možete koristiti i pečeni sitno seckani badem, ali je kranč neuporedivo bolji. Ili dodajte šta vam volja! 

Potrebno je za oko 60 većih pralina:
300 g kvalitetne bele čokolade za kuvanje
2-3 kašike ulja
50 g  maslaca
oko 100 g almond cruncha  (krckavi komadići badema)

- slike korišćenih proizvoda su na dnu recepta, imam ih pripremljene za slučaj kad gdina Đ. šaljem u kupovinu, pa onda pored svake slike mu pošaljem i tačne kooridinate gde se šta nalazi u radnji, i nema da me glava boli!

Ako vas interesuju, tu su i : 







 


Čokoladu izlomiti i, zajedno sa maslacem i uljem, otopiti je na pari, na tihoj vatri, nije potrebno ni da voda vri. Opet da ponovim: u šerpicu sipati vode toliko da ne dodiruje dno posude sa čokoladom, zato se i zove "otapanje na pari" a ne kuvanje čokolade na vodi. Mešati, jer bela čokolada se ne otapa isto kao i crna, ukoliko joj se ne posveti pažnja, ima želju da se stegne bez obzira što se otapa! Čim se sastojci sjedine i lepo rastope, skloniti s vatre, dodati kranč i izmešati. Čokoladu sipati u dresir kesu i odseći kraj dovoljno da može da izlazi sa sve komadićima badema. 

Pripremiti silikonske kalupe za malo krupnije praline. U svaki kalup sipati na dno malo kranča a zatim do vrha napuniti otopljenom čokoladom. Blago čuknuti kalupom o radnu površinu kako bi se čokolada lepo rasporedila. Višak čokolade u kalupu (ako ga ima) ukloniti tupom stranom noža. 

Ostaviti sve da se stegne u frižideru, dovoljno je sat vremena. Izvaditi praline i složiti ih u minjon korpice. 


Almond Crunch i bela čokolada za kuvanje (Lidl): 



©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2024. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 








 


 

Нема коментара:

Постави коментар