четвртак, 8. децембар 2022.

Čokoladna salama


Davno sam pravila čokoladnu salamu po receptu Inke sa Coolinarike, i taj recept mi je, što se ukusa tiče, neprevaziđen. Toliko da o njemu ima i priča za dž "Ona reč". Ali, koliko mu je ukus dobar, toliko sam se mučila da tu salamicu isečem jer mi se uvek, ali uvek, jezivo drobila! Negde sam nešto stalno pogrešno radila, ali nikako nisam mogla da provalim šta! Ako mislite da sam odustala, debelo se varate, biće ta salama kako treba ne zvala se ja Svetlana, samo da nađem vremena za kuvanje :) 

Ova je rađena po receptu sa IG profila Zdenkina_kuhinja i vrlo sam zadovoljna. Ona je tamo od ove jedne mere pravila dve vrste salama (1/3 osnovne smese je oblikovala kao salamicu s 5-6 krem bananica u sredini, a u drugu trećinu je dodavala seckane 2-3 krem bananice i 100 g žele bombona) i jedne bombice (preostala 1/3 sa seckanim orasima, žele bombonama i suvim grožđem, sve po 50 g). Ako želite, i vi možete tako, samo osnovnu smesu podelite na tri dela. Ja sam pravila mrsnu veriju a možete je praviti i kao posni kolač:

Za osnovnu masu vam je potrebno:
450 g mlevenog keksa Plazma / posni ili mrsni
250 ml mleka (vode ili neke biljne zamene)
100 g maslaca / margarina
170 g šećera (kod Zdenke je to bilo 120 g šećera ali mi je to bilo premalo pa sam dodala još)
100 g čokolade  
+ ostalo:
100 g seckanih oraha
50 g seckanih badema / lešnika
50 g seckanih žele bombona
50 g seckanih suvih smokvi / urmi /  suvih kajsija... 
+ za posipanje:
malo mlevenog keksa ili kakaoa, možete valjati i u orahe ili prelivati čokoladom, sasvim nebitno


Ako vas interesuje koja je to Ona reč, onda klik na ovaj LINK.






Uh, što volim ove recepte gde "moglo bi i ovo, a i ono, a dodajte i to ako volite" :) to vam dopušta da se pošteno poigrate u kuhinji. 

U većem sudu zagrejati mleko i šećer, dodati maslac i čokoladu. Kad se sve rastopi dodati mleveni keks. Dodati ostale iseckane sastojke: orahe, bademe, lešnike, suvo voće i sve dobro izmešati. Prekriti streč folijom ali tako da potpuno prijanja uz smesu, i ostaviti da se skoro sasvim ohladi. 

Podeliti na tri jednaka dela i na papiru za pečenje formirati tri rolata, gledajte da budu iste debljine. Uvaljajte ih u mleveni keks, orahe, kakao... Uvijte ih u papir i ostavite da se sasvim ohlade i stegnu. 

Ova salamica je vrlo zahvalna, brzo se pripremi (sem tog seckanja, ali ajd' ga sad!), izuzetno je izdašna a i divno se seče, što je najvažnje. Samo je ostavite jedno desetak-petnaest minuta na sobnoj temperaturi da čokolada malo popusti i secite je tankim, oštrim, ravnim nožem na komade debljine oko 6-7 mm (ili već kako hoćete). 


P.S. Moje slike nisu ni blizu onih Zdenkinih, ali to je nekako uvek tako, pa šta sad... 

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2022. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 




Нема коментара:

Постави коментар