уторак, 3. јануар 2023.

Tri Ivonina brza predjela


Ovde ću vam dati tri predloga za predjela koja se brzo pripreme, ne koštaju puno a idealna su kao zakuska / mezetluk za društvance ali i za  svečanije prilike, zašto da ne? Ja sam ih pripremala za gdina Đ i mene za doček ove Nove godine, mada sam unapred znala da ćemo oboje istu dočekati u rem fazi: on, jer je sutradan radio a ustaje u 2 ujutro, ja, jer mi doček Nove godine ne znači ama baš ništa u životu pa zaspim čim mi se prispava,  znajuči da kad krene pucnjava u ponoć moram da se izborim s dva psa i mačkom koji su na ivici nervnog sloma. Ali, jesti se mora, pa zato od svega po malo! 

Salata od pasulja i nara / posno


Ko bi rekao da se crveni pasulj, nar i ljubičasti luk tako dobro slažu?! Ova salata se toliko brzo pripremi da je to zapravo smešno. Potrebno je:

1 konzerva crvenog pasulja, običnog ili još bolje onog u čili sosu

1 mala glavica ljubičastog luka

1 nar

so i biber

1 dobra kašika ajvara / nije pod moranje

Luk iseckati na tanka rebarca i ubaciti u činiju, dodati pasulj i svu tečnost iz konzerve, najbolje je ako nađete onaj u čili sosu. Posoliti i pobiberiti. Dodati očišćen nar i sve izmešati. Ukoliko koristite običan pasulj, preporučujem da dodate i jednu dobru kašiku ljutog ajvara. Može se služiti odmah, a može i kasnije, ništa ne fali. 

Ako vas čišćenje nara dovodi do ludila, rešenje je vrlo jednostavno: zarežite nar ukrug, svud okolo, koliko da presečete samo koru. Blago ga uvrnite levo desno, kao da otvarate kajsiju, dok se ne prepolovi. Polovinu nara položite u dlan presečenom starnom na dole, ispod postavite činiju ili dublji tanjir. Nar izlupajte odozgo varjačom, u početku će slabije ispadati zrnca, ali kad krenu... biće vam potrebno oko dva minuta da nar sasvim očistite a pri tome ni kuhinja a ni vi nećete izgledati kao da ste prošli kroz klanicu. 


Trouglići sa paštetom od tune / posno



Varijante na ovu temu su bezbojne, a ovo je samo jedna od meni dražih. Kao podlogu možete koristiti i krekere, tostirani hleb sečen na kocke ili, ovako kao ja, tortilja čips. Takođe, paštetu možete praviti sami mada sam vrlo zadovoljna onom Carnex-ovom. 

Potrebno je:

10 trouglova tortilja čipsa (koristila sam El Famoso čili)

1 pašteta od tune (Carnex),  ona veća, mislim da je 85 g

par maslinki

par čeri paradajza

peršun

moja omiljena varijanta, pored svega navedenog, sadrži i komadiće dimljenog lososa koji se slože preko svega


Paštetu ostavite par minuta na sobnoj temperaturi, sipajte je u dresir kesu sa zvezdastim nastavkom i na svaki trougao istisnite podjednaku količinu paštete. Ukrasiti maslinkama, čeri paradajzom i peršunom. Služiti odmah jer stajanjem čips omekša pa nije tako fin kao kad puca pod zubom. Zato je najbolje da sve unapred pripremite, pa pred posluženje sve brzo složite. Vreme potrebno za izradu: bukvalno tri minuta. 


Mini rolati od palačinki / očigledno nije posno! 



Za ovo će trebati malo više vremena, a rekla bih i živaca. Kad krenete da premazujete palačinke, sâmo će vam se kasti zašto. Dobra stvar je da rolate možete da napravite dan ili čak dva ranije, ništa im neće faliti. Dakle:

6 palačinki

6 trouglova zdenke (zauvek, da se zna, svaki sir za mazanje koji je pakovan u obliku trouglova u one okrugle kutije zove se zdenka, tu rasprave nema, vi koristite robnu marku koju želite)

otprilike 200 g taaanko sečenog ljutog kulena ili peperoni salame

200 g krem sira / može i ala kajmak 

par kašika ljutog ajvara

biber


Nemam ni najmanju nameru a ni želju da vam pišem recept za palačinke. Ako ne znate da ih napravite, nađite ili recept na netu ili žrtvu koja će to da uradi za vas. 

Na parče streč folije staviti dve palačinke koje se malo preklapaju. Svaku premazati po jednim trouglom zdenke, možete je i malo zagrejati kako bi se lakše mazala, ali se unapred psihički pripremite na pipljiv posao. Preko toga složite 1/3 kulena. Krem sir pomešajte s par kašika ljutog ajvara, to već dodajte po sopstvenom ukusu. Dodati i malo bibera. Podelite na tri dela i trećinom premazati kulen. 


Palačinke pažljivo, pomoću streč folije, uviti u čvrst rolat, po dužini. Uviti ga u foliju i ostaviti u frižideru da se dobro stegne. Na isti način pripremiti i preostala dva rolata. Seći ih oštrim, tankim nožem.  



Salatu od pasulja i nara kuma Ivona je ove godina prvi put spremala za Nikoljdan i oduševili smo se. Zalogaji sa ribljom paštetom i dimljenim lososom su joj već godinama obavezni deo slavskog predjela, dok je ove fantastične mini rolate od palačniki pravila prvi put nedavno, kumu za rođendan. Malo je reći da smo stamanili sve do zadnje mrve. Zato za kumu lete poljupci! 💓💓💓


©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2023. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


Нема коментара:

Постави коментар