уторак, 13. септембар 2022.

Čokoladno - malinasti oblak


Ova torta mi je prilično dugo bila na spisku za probu, ali, obzirom da je taj spisak pooodugačak, nije ni čudo što je toliko čamila. Priprema je vrlo brza imajući u vidu da se kora peče a fil kuva, a ukoliko ste još i ljubitelj čokolade i malina, onda je ova torta za vas pun pogodak. Fil je izuzetno lagan i nežan, čak i u ovoj mojoj verziji koja malo odstupa od originala. 

(originalni recept by Blues40)

Potrebno je za koru: 

5 jaja

10 kašika šećera

9 kašika brašna (normalno punih)

50 ml ulja

50 ml mleka

4 kašike kakaoa

1 pakovanje vanil šećera

1 pakovanje praška za pecivo

Fil (moja verzija):

500 ml mleka

4 jajeta

50 g gustina

6 kašika šećera

100 g čokolade za kuvanje 

10 g mlevenog želatina (koristim mleveni C želatin, u kesici)

300 ml slatke pavlake sa 36% mlečne masti 

oko 400 g malina

(originalni recept za fil je na kraju)

Ganaš:

150 g  čokolade za kuvanje 

200 ml slatke pavlake 36 % mlečne masti


Još jedna lagana a voćna je i  Čokoladna Parfe torta s malinama (klik na naziv) 







a tu je i još jedan oblak: Torta voćni oblak (klik na naziv) 







Ova kora je san snova: umutiti dobro cela jaja sa šećerom, da se šećer sasvim rastopi a jaja postanu bela. U jaja dodati prvo mleko i ulje, vanil šećer a na kraju umešati i brašno pomešano sa kakoom i praškom za pecivo. Dno kalupa prečnika 24-26 cm obložiti papirom za pečenje, okolo premazati s malo maslaca/margarina. Izručiti testo i peći na 180C oko pola sata, obavezno proveriti čačkalicom, ako iz sredine testa izađe suva, kora je pečena. S hladne kore ukloniti papir za pečenje i preseći je vodoravno na dve kore. Super se seče i neće se izlomiti pri odvajanju. 

Fil: u lončiću za kuvanje na pari zagrejati oko 3,5-4 dl mleka. Posebno umutiti 4 cela jajeta sa šećerom i gustinom (može i brašno, ali gustin je finiji), dodati ostatak mleka i dobro sjediniti. Sipati u toplo mleko i sve zajedno kuvati jedno desetak minuta, fil treba da ima gustinu pudinga, a da iza varjače na dnu ostaje trag. U fil dodati čokoladu. Izmešati i skloniti s vatre. Želatin rastopiti u 3 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri, dovoljno je par minuta. Zatim ga dodati u vreo fil i sve dobro izmešati, želatin treba sasvim da se rastvori u filu, dakle mutite sve par minuta. Fil ohladiti do sobne temperature. 

Umutiti 3 dl mlečne slatke pavlake sa 36% mm. Mislim, možete vi staviti i biljnu pavlaku za šlag ali mlečna je ona prava! Čim počne da se zgušnjava, dodajte u fil i mutite koliko da se sve sjedini. Odvojte par kašika fila za premazivanje torte okolo. 

Donju koru stavite ponovo u obruč za tortu. Premažite je s malo fila, dovoljno je kašika - dve. Preko gusto poređajte maline, a preko malina ponovo fil, izručite sve što je ostalo. Odozgo druga kora, blago je pritisnite dlanovima da se lepo slepi s filom, sve prekrijte streč folijom i ostavite u frižideru bar 5-6 sati da se dobro stegne, naravno, najbolje je da na hladnom ostane preko noći. 

Tortu izvadite iz obruča i prebacite na tacnu, čvrsta je i stabilna, dovoljno je da podvučete širi nož i samo je prevučete na dlan, a onda je samo položite na tacnu. Premažite je okolo ostatkom fila. 

Na tihoj vatri zagrejati slatku pavlaku i čokoladu. Mešajte dok se čokolada sasvim ne otopi ali vodite računa da ganaš ne proključa. Ukoliko želite da vam čokolada curi niz ivice torte, ganaš malo prohladite (do mlakog, da ipak može da se prelije) pa ga prelijte preko torte. Ja sam ga skoro sasvim ohladila i tek onda bukvano premazala tortu odozgo. Ukrasiti s još malina i ostatkom fila. Sve po želji. 


Ja volim fil od jaja kuvan na pari, tako pripremljen ne može da se uporedi ni s jednim od pudinga. Ali, opet, ako vi ospice dobijate od samog pomena "kuvati fil na pari", ovde vam je i originalni način priprema fila za ovu tortu: 

Zagrejati 3-4 dl mleka. U ostatku razmutiti 1 kesicu čokoladnog ili pudinga sa ukusom lešnika i 6 kašika šećera. Dodati u toplo mleko i skuvati puding. Na kraju dodati 100 g čokolade, izmešati i skloniti s vatre. U toplo dodati i želatin koji je nabubrio u 3 kašike hladne vode. Dobro sjediniti i ohladiti do sobne temperature. Sastaviti sa 300 ml umućene slatke pavlake. Sve ostalo je isto. 

Kao što vidite, u ovu tortu ne idu ni maslac ni margarin, zato je tako lagana. A nije ni slatka toliko, tako da će izuzetno prijati i u toplim danima. Preseka torte ovde nema jer je ova bila poklon za rođendan dragoj komšinici, a i da sam stigla da je uslikam on the face of the place, mislim da ta fotka ne bi ni ličila na nešto, ne zbog osvetljenja, već zbog onih silnih mohita koje popih na pravdi boga ja koja alkohol ne pijem 🙄😜😊

Ali, sledeći put je moram probati s belom čokoladom, ali moram!!! 👍👍👍



©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2022. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 






2 коментара:

  1. Maline se koriste sveze, da li bih mogla da koristim zamrznute pa da ih ukuvam sa gustinom? Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam ovde koristila upravo iz zamrzivača! Doduše, prvo ih zaledim na poslužavnicima, pa ih onda pakujem u kutije, tako da nisu izgnječene, već uvek cele. Ali, da, možete ih skuvati s malo gustina i tako filovati, zašto da ne?

      Избриши